Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin içsavaş halindeki Libya'ya asker göndermesini kınadı.
Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, iki hükümetin bulunduğu Libya'ya ziyaretlerini güvenlik endişeleri nedeniyle ertelemelerinin ardından Brüksel'de Libya konulu toplantı düzenledi.
Toplantının ardından 'Devam eden dış müdahalenin Libya'da istikrarsızlığı azdırdığına, krizi körüklediğine' dair ortak açıklama yayımlanırken, AB'nin bir numaralı diplomatı Borrell Türkiye'ye dair açıklamalar yaptı.
Libya'da ateşkese varılması için çalışmak gerektiğini söyleyen Borrell, Türkiye'den Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) destek amacıyla askeri uzmanlar ve teknik ekipler göndermemesini talep etti.
AB Yüksek Temsilcisi, "Ateşkes talep ediyoruz, aynı zamanda tırmanmanın durmasını ve son günlerde artan dış müdahalenin sona ermesini talep ediyoruz" diyerek ekledi:
"Bunun bizim tarafımızdan reddedilen Türkiye'nin Libya'ya asker göndererek müdahale etme kararına atıf olduğu aşikar."
Libya'nın eski sömürgeci gücü İtalya'nın Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da "Libya'da vekalet savaşı yaşanıyor. Tüm dış müdahaleler durmalı. İçsavaşa müdahale eden ülkeler bunu vekalet savaşına çeviriyor" dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Brüksel'deki Libya toplantısının ardından bu akşam Türkiye'yi ziyaret ederek mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.
İtalyan bakan yarın Kahire'de Mısır, Fransa, Yunanistan, Güney Kıbrıs'tan mevkidaşlarıyla Libya'da bundan sonra atılacak adımları ele alacak.
O sırada Türkiye'de biraraya gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in gündeminde de Rusya olacak.
BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame de yabancı güçlere bu ülkeden 'ellerini çekmeleri' çağrısı yaptı.
BM Güvenlik Konseyi'ni Libya konusunda bilgilendirdiği oturumun ardından gazetecilere konuşan Salame, "Libya'dan ellerinizi çekin. Bu ülke farklı şekillerde yabancı müdahalelerden çok çekiyor" dedi.
BM ambargosuna rağmen bu ülkeye silah satıldığını ya da verildiğini belirten Saleme, şunları söyledi:
"Libya'da yeterince silah var. Daha fazla silaha ihtiyaçları yok. Yeterince paralı asker de var. Bu yüzden paralı asker göndermeyi de bırakın. Son dönemde Libya'ya muhtemelen binlerce paralı asker girdi."
Libya'da Türkiye ile Katar yönetimleri Trablus'ta üslenen İhvan bağlantılı UMH'yi, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile arkasındaki askeri güç olan Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'nu (LUO) destekliyor. Birçok Avrupa ülkesi de dolaylı yoldan Hafter'e destek veriyor. Trump yönetimi de Hafter ile temas içinde.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |