Soğukların gelmeye başladığı Avrupa’da ilk doğalgaz tüketim verilerine göre Rus sevkiyatlarının yerini alacak güçlü sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatına rağmen, Avrupa’nın kışı atlatabilmesi için gaz tüketimini azaltması gerekecek.
TÜKETİMİN YÜZDE 10-15 AZALTILMASI GEREKİYOR
Kışı sağlıklı bir şekilde atlatmak için ülkeden ülkeye değişse de Avrupa Komisyonu ortalama yüzde 10-15 oranında bir talep azalması öneriyor. Tedarikteki düşüş nedeniyle geçmişte önemli ölçüde Rus gazına bağımlı olan Almanya ve diğer birkaç ülkenin tüketimi yüzde 20’ye varan oranda daha fazla kısması gerekiyor. Kışın sert geçmesi hâlinde doğalgaz tüketiminin artacağı beklense de yine de her durumda Avrupa’nın 2021’de ve son beş yıldaki ortalamasından daha az gaz tüketmesi gerekiyor.
PEK ÇOK ŞİRKET ÜRETİMİ DURDURDU
Öte yandan doğalgazdaki yüksek fiyatlar, sanayi firmalarını tüketimi azaltmaya teşvik etti. Kimya sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde şirketler üretimi durdurdu. Bu nedenle Avrupa genelinde gaz talebi normalin yüzde 20 kadar altında seyrediyor. Ancak Almanya’da ülke tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan hane halkı ve küçük işletmelerin gaz talebinin artacağı varsayılıyor. Bu kesimin gaz talebinin 15 Ekim-15 Mart arasında artacağı düşünülüyor.
"KIŞIN GAZ SIKINTISINDAN KAÇINMAK ZOR OLACAK"
Avrupa hükümetleri, daha yüksek fiyat ortamında tasarruf ihtiyacı hakkında verilen mesajların tüketimi kısacağını hesap ediyordu. Ancak ilk soğuklarda bu öngörülerin gerçekle uyuşmadığı görüldü. Bloomberg’in aktardığına göre, sonbahar soğuklarının kıtayı vurduğu ilk günlerde Almanya’daki hane halkları ve küçük firmalar gaz talebini beş yıllık ortalamanın yüzde 14,5 üzerine çıkardı. Gaz şebekesini izlemekten sorumlu Alman yetkili Klaus Muller, rakamları ‘uyarı verici’ olarak nitelendirdi. Twitter hesabında yaptığı paylaşımda “Havalar daha da soğusa bile gaz tasarrufu yapılmalı” ifadelerini kullanan Muller, “Özel sektörde önemli tasarruflar olmadan kışın gaz sıkıntısından kaçınmak zor olacak” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...