Guardian gazetesinin haberleştirdiği raporda, Akdeniz’de iki hafta boyunca sürüklenen teknedeki 72 sığınmacıdan 63’ünün ölümünde NATO savaş gemilerinin ve Avrupa ülkelerinin sahil güvenlik birimlerinin ihmallerinin ve hatalarının büyük rol oynadığı belirtildi.
Avrupa Konseyi müfettişlerinin dokuz aylık incelemeler sonunda hazırladığı raporda, NATO’nun insan hayatının değeri konusunda çifte standartlı davrandığı ifade edildi.
Raporda, sığınmacıları taşıyan teknenin yakınlarından geçen askeri ve ticari gemilerin hataları, sahil güvenlik birimlerinin yardım çağrılarına yanıt vermekteki gönülsüzlüğü ve hangi birimin müdahale etmesi gerektiği konusundaki kararsızlık dolayısıyla can kayıplarının yaşandığı belirtildi.
Raporda ayrıca, Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa ülkelerinin Kuzey Afrika’dan gelecek sığınmacılar konusunda bir planlama yapmaması eleştirildi.
"AVRUPA İÇİN KARA GÜN"
Geçen yıl Mart ayında gerçekleşen olayda, tekne iki hafta kadar Akdeniz’de sürüklendikten sonra İtalya’nın Lampedusa limanına ulaşmıştı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, o dönemde 63 kişinin ölümüyle ilgili olarak, “Avrupa için kara gün” yorumunu yapmıştı.
Raportör Tineke Strik de, Guardian’a yaptığı açıklamada aynı ifadeleri kullandı. Strik, açıklamasında, gemideki kişilerin sırf kimliklerinin bilinmemesi ve Afrika’dan gelmeleri nedeniyle ihmal edildiğini söyledi.
Strik’in, raporunda en ağır eleştirilerin hedefi NATO oldu. Raporda, Libya'da Kaddafi yönetimine karşı müdahale dolayısıyla, bölgenin “NATO kontrolü altındaki askeri bölge” ilan edilmiş olduğuna dikkat çekilerek, müdahale sorumluluğunun NATO’nun üzerinde olduğu belirtildi.
İSPANYA VE İTALYA DA SUÇLU
Tekneden gelen yardım çağrısının, Roma Deniz Kurtarma Koordinasyon Komitesi’nden (MRCC) NATO’ya gönderildiğinin altı çizilen raporda, NATO’nun Napoli’deki karargahının mesajı bölgedeki gemilere iletmediğine dikkat çekildi.
O sırada bölgede bulunan İspanya’ya ait Méndez Núñez fırkateyninin ve İtalya'ya ait Borsini savaş gemisinin de yardım çağrısını aldığı, ancak yanıt vermediği belirtilirken, NATO kadar Madrid ve Roma’nın da suçlu olduğu ifade edildi.
NATO'DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
NATO ise raporla ilgili ilk açıklamalarında, “tekneden bir yardım çağrısı gelmediğini ve ellerinde olaya dair kayıt olmadığını” belirtti. Kurum daha sonra Guardian’ın soruları üzerine, 27 Mart tarihinde MRCC’den gelen küçük bir geminin sorun yaşadığıyla ilgili genel uyarının bölgedeki savaş gemilerine iletildiğini bildirdi.
Ancak İspanya Savunma Bakanlığı, NATO’nun bu açıklamalarının gerçek olmadığını savundu.
Eğer böyle bir mesaj varsa NATO’nun bunu ispatlaması gerektiğini belirten İspanya hükümet sözcüsü Miguel Morer, “Fırkateynimize ne MRCC’den ne de Napoli’deki NATO karargahından bir bilgi ulaşmıştır. Eğer böyle bir durum varsa, bunun kaydı olmalıdır. NATO bunu ispatlamalıdır” dedi.(hürriyetplanet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...