Abbas Güçlü, tatilin bir hak olduğunu ve mutlaka kullanılması gerektiğini dile getirerek, temel tatil haklarıyla ilgili önemli sorular sordu.
ABBAS GÜÇLÜ'NÜN YAZISI ŞÖYLE:
Pazar keyfi
Pek çoğumuz cumartesi günleri de çalışıyoruz. Bu yüzden pazar günleri çok önemli. Peki onu her koşulda keyfe dönüştürenlerimiz ne kadar? Özellikle de kışa merhaba dediğimiz şu günlerde…
Öğrencilerin ara tatili sona erdi. Yarından itibaren daha zor günler onları bekliyor. 9. sınıflara kalma geldi, 8 ve 12. sınıfları da zor sınavlar bekliyor. Bu yüzden pek çoğu, bırakın dinlenmeyi, hızlandırılmış takviye kurslarına devam ettiler…
Öğrenciler için durum böyle de yetişkinler için farklı mı?
Kesinlikle hayır.
Hemen hemen hepimizin öyle ya da böyle meşgalelerimiz var. Çoğu da hafta sonlarına ve özellikle de pazar günlerine denk gelir. Bu yüzden de bırakın keyfi, daha da yoruluruz… İşte bu yüzden tatilin de, dinlenmenin de en önemli insan haklarından birisi olduğunu göz önünde bulundurup, özellikle pazar günlerini mecbur olmadıkça boş bırakıp, keyfe dönüştürecek etkinliklerle renklendirmeliyiz.
Renklendirmeliyiz ki yorgunluk ve strese atıp, sonraki günlere daha enerjik başlayalım. Tatillerin yasal zorunluluk hale getirilmesi ve hobilerin bir yaşam biçimi haline dönüştürülmesi de bu yüzdendir!..
Tatile bakış açısı!
Tatillere bakış açısı ve özellikle de nasıl değerlendirildiği, kişiler, kurumlar ve ülkeler hakkında çok önemli ipuçları verebiliyor.
Kişiden kişiye, kurumdan kuruma, ülkeden ülkeye hatta kentten kente tatile bakış açıları değişebiliyor.
Gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında tatil günleri ve tatil saatleri Anayasa’ların değiştirilemez maddeleri gibidir.
Mesai günleri ve saatleri dışında onları çalıştırmanız mümkün değil.
Resmi kurumlar böyle de iş yerleri farklı mı? Kesinlikle hayır.
Örneğin bir restoranın çalışma saatleri ve kapasitesi bellidir onun dışına çıkması söz konusu değildir.
Değil iki katı beş katı ücret de teklif etseniz, tatil gününde çalışmasını isteyemezsiniz, isteseniz de size uzaylı gibi bakarlar.
Tatil bir haktır ve mutlaka kullanılması gerekir…
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...