Anayasa Mahkemesi, devlet memurlarının sosyal medya kullanımlarında özgürlük sınırlarını belirleyen bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, bir devlet memurunun amirine yönelik eleştiri içeren paylaşımı nedeniyle kınama cezasına çarptırılmasını ifade özgürlüğünün ihlali saydı.
Bir lisede beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan başvurucu, aynı zamanda bir sendikanın yönetim kurulu üyesi ve şube sekreteri olarak görev yapmaktaydı. Sendika temsilcisi olarak katıldığı bir toplantı sonrasında, il milli eğitim müdürünün toplantıdaki tavrına yönelik eleştirel bir paylaşım yaptı. Bu nedenle aldığı disiplin cezasını yargıya taşıyan başvurucu sonuç alamayınca dava Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi kararında, "Devlet memurlarının da birer birey olduğu, siyasi görüş sahibi olma, ülke sorunlarıyla ilgilenme, tercih yapma gibi sosyal yönlere sahip olma haklarının bulunduğu şüpheden uzaktır" tespitini yaptı.
Kararda devlet memurlarının ifade özgürlüğünün sınırlarını da çizen yüksek mahkeme, devlet memurlarının "gizli kalması gereken bilgileri açıklamama, siyaseten yansız olma, dengeli olma ve görevini aksatma" kaydıyla ifade özgürlüklerini kullanarak eleştiride bulunabileceklerine hükmetti. Kararda son olarak, "Kamu görevlilerinin sahip oldukları statüden kaynaklanan bazı sınırlamalara tabi olmaları ifade özgürlüğü gibi temel bir özgürlüğü peşinen feda etmeleri gerektiği anlamına gelmemelidir" denildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...