54 yıl aradan sonra para otoritelerini ikinci kez İstanbul'da ağırlayan Türkiye, IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarındaki ev sahipliği ile katılımcılardan tam not aldı.
IMF ve Dünya Bankası'na üye 186 ülkeden 13 bin kişiyi İstanbul'da buluşturan toplantıların başarıyla tamamlanmasında ise 10 bin kişilik dev bir kadronun emeği var.
Temizlikten güvenliğe, cateringden prodüksiyona kadar organizasyona imzasını atan şirket ise yüzde 25 hissesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olan UKTAŞ (Uluslararası Kongre Sarayı Tesisleri İşletmeciliği Ticaret AŞ)...
Şirketin kalan hisseleri ise Türkiye Seyahat Acentaları Vakfı (TURSAV) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) de arasında bulunduğu 147 ortağa ait. UKTAŞ Genel Müdürü Pervin Zeydanlı Yalazan ise finans kökenli.
Asıl mesleği mali müşavirlik olan ve şirkete 1998 yılında katılan Yalazan, 'Her kademede görev yaptım. Yaklaşık bir yıldır geceli gündüzlü çalışarak bu organizasyona hazırlandık. Hem şirket hem ülke olarak önemli bir başarıya imza attık' dedi.
UKTAŞ Genel Müdürü Pervin Zeydanlı Yalazan, organizasyon sürecinin nasıl geliştiğini şöyle aktardı: Ali Babacan'ın 2006'da Singapur'daki toplantılara gidip bu işe talip olmasıyla konu direkt bize geldi. Ve görüşmelere başladık.
O tarihte ilk heyet gelip Lütfi Kırdar'ı gördü. Bu kadar insanı kaldıracak hacmi olmadığı anlaşılınca devamında böylesine güzel bir ek tesisin kurulması planlandı. Ocak ayında IMF Dünya Bankası Ortak Sekreteryası'nın oluşturduğu bütün bu işleri bu organizasyonla yapmakla görevli 60 kişilik bir kadro buraya gidip gelmeye başladı.
Sürekli bir temas halindeydik. UKTAŞ olarak organizasyonun güvenlik, temizlik, host ve hostes ekipleri, ses ve ışık düzenlemelerini kapsayan prodüksiyonunu üstlendiklerini dile getiren Pervin Zeydanlı Yalazan, '150 kişilik çekirdek kadromuz var.
Onun dışında 5 bine yakın personel çalıştı. Suyun, elektriğin verilmesi, iklimlendirilmenin yapılması, asansörler, yürüyen merdivenlerden sorumlu teknik bir kadro görev yaptı. 24 saat gece gündüz hiç uyumadan çalışan yapan arkadaşlarımız var.
690 kişi güvenlik elemanı, 498 kişi de temizlik ekibinde görevliydi. İl Sağlık Ekipleri, Emniyet Teşkilatı'nı düşündüğümüzde toplam 10 bin çalışanın olduğunu söyleyebiliriz...
Tam 70 bin rulo tuvalet kağıdı
* ORGANİZASYON boyunca gerçekleştirilen toplantıların sayısı 250'yi buldu. 28 toplantı eşzamanlı olarak yapıldı.
* SALON düzenlemesi bazı günlerde iki defa değiştirildi. Günde ortalama 60 toplantı gerçekleştirildi.
* ÜNİVERSİTE mezunu, yabancı dil bilen elemanlar görev yaptı. Bütün çalışanlar yabancı dil biliyor.
* 70 bin rulo havlu ve tuvalet kağıdı kullanıldı. Klozet kapaklarımız özellikle çok hassas noktamız. Onlara antibakteriyel çözümler bulduk.
* SALONLARDA 20 ayrı noktada hijyenik jeller konuldu. Bunları İl Sağlık Müdürlüğü sağladı.
* 250 kilo sıvı sabun alındı.
* DOMUZ gribi riskine karşı binanın 5 ayrı noktasına termal kameralar konuldu.
Pet su şişelerine özel beyaz kapak takıldı!
ORGANİZASYON sürecinde her ayrıntının detaylı olarak görüşüldüğünü anlatan Yalazan, ABD'de sadece pet su şişelerinin kapak rengi için 45-50 dakikalık toplantıların yapıldığını söyledi. Yalazan, 'Görüntü alınırken, mavi kapak konuşmacıların dikkatini çektiği için rengini değiştirdik. Yansımadan dolayı insanlar konuşmacıya odaklanamıyor. O yüzden beyaz kapak tercih ettik.
Sadece bu toplantılar için beyaz kapaklı 500 bin tane pet şişe su imal edildi' dedi.
Getirisi 50 milyon euro
YALAZAN, bu organizasyonun maliyetinden çok İstanbul ve Türkiye için kazanımların çok önemli olduğuna işaret ederek şunları söyledi: 'İstanbul için neyi ifade ettiğini rakamlarla belirtirsek bir kongre turizminin ne kadar faydalı olduğunun belki altını çizmiş oluruz. Toplantılara gelenler, para harcama kapasitesi olan kişiler. Bu konuklarımızın her birinin 500 euro bıraktığını düşünsek 7 günde 50 milyon euronun üzerinde gelir demektir bu.
Çevre otellerine baktığımızda gecelik 300-350 eurodan konaklama bedeli, 15 bin kişi 7 günde 50 milyon euronun çok daha üzerinde getirisi olacak. Artı ülkemizin tanınmasında sağladığı katkı yadsınamaz.'
İnternetiniz hızlı kurabiyeler güzel
IMF-Dünya Bankası toplantılarını takip eden gazeteciler de genel olarak toplantılarda kendilerine sağlanan imkanlardan memnun. İşte gazetecilerin görüşleri:
l Segun Adeleye (Nijerya Compass Gazetesi Ekonomi Editörü): Genel olarak organizasyon çok iyi. İnternet hızlı çalışıyor. Haberleri kolayca geçebiliyoruz. Burada herkes yabancı dil biliyor. Ev sahibi görevliler güleryüzlü ve canayakın. Ayrıca İstanbul'a indiğimizde daha havaalanında karşılanarak otele götürülmemiz de çok iyi bir düzenlemeydi.
l Caroline Hooper (Güney Afrika Oxfam Development): Ofis malzemeleri ve lojistik çok iyi. Bisküvi ve kurabiyeleri de beğeniyle yedim...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...