AK Parti'den Kayseri milletvekili seçilen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kentteki gazetecilerle bir araya geldi.
Birkaç gündür sosyal medyada yer alan ve Türkiye sınırında çekildiği iddia edilen yasa dışı sınır geçişi görüntülerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Akar, şu ifadeleri kullandı:
"Bazı makamlar, bir videoyu alıp onun üzerine ahkam kesiyor. 'Hudutlar şöyle, böyle oldu' diyor. Bir kere elindeki video nedir onu öğren. Onun Türkiye hududu olduğunu farz edip bunun üzerine kitap yazıyor, söylemlerde bulunuyorsun. Altından kalkamazsın.”
“SON 5 SENE İÇERİSİNDE 3 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ ENGELLENDİ”
Söz konusu görüntülerin Afganistan-İran, Afganistan-Pakistan sınırlarında çekilen görüntüler olduğunu belirten Akar, "Şimdi ne diyeceksiniz peki? Vatan, millet diyerek 7 gün 24 saat zorlu arazi ve hava koşullarda görev yapan Mehmetçiğe ne diyeceksiniz?” dedi.
Hudutların, Cumhuriyet tarihinin en yoğun tedbirleriyle korunduğunu belirten Akar, "Fiziki güvenlik sistemlerinden son teknoloji ekipmanlara kadar birçok araç ve sistem hudut güvenliği için kullanılıyor. Modüler duvarlar, tel örgüler, hendekler, elektronik kuleler, gece-gündüz görüş cihazları, sese duyarlı sensörler var. Tüm bunların Ankara'daki harekat merkezinden de izlenebileceği bir sistem söz konusu. Son 5 sene içinde 3 milyondan fazla kişi yasa dışı geçiş yapmaya çalışırken engellendi. Bu gerçekler ortadayken bazıları çıkıp, karşıt söylemlerde bulundu. Kendisine de yazık. İtibarını da inanılırlığını da kaybediyor. Sana bu bilgileri kimler getiriyorsa bir sor, soruştur" ifadelerini kullandı.
“HAYDİ GEÇİN DE GÖRELİM”
Bazı kesimler tarafından hudutlara yönelik kullanılan, 'kevgir', 'delik-deşik' ifadelerine de tepki gösteren Akar, "Öyle bir şey yok. Haydi geçin de görelim. Ama öyle bir imaj veriliyor ki; Mehmetçiğin bütün emeği göz ardı ediliyor, emeğine saygısızlık ediliyor. Mehmetçiğin emeğine yazık oluyor" dedi.
Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerine yönelik değerlendirmesi sorulan Akar, "Bu bir süreç. 2016'dan itibaren Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı harekatları ile kontrol ettiğimiz bölgelere güneyden, aşağıdaki bölgelerden 1 milyona yakın Suriyeli geldi. Türkiye'den de 1 milyon civarında kişi oraya gitti. Şu anda yaptığımız şey, kontrol ettiğimiz bölgelerdeki hayatın normalleşmesi ve buradaki insanların da BM kriterlerine göre güvenli, gönüllü ve saygın şekilde evine, toprağına dönmesi" diye konuştu.
DEPREMİN ARDINDAN 80 BİN SURİYELİ EVİNE DÖNDÜ
6 Şubat depremlerinin ardından Suriye'den Türkiye'ye doğru yoğun bir sınır geçişinin olduğuna yönelik iddianın ortaya atıldığını ifade eden Akar, bunun gerçek dışı olduğunu yaptıkları görüşme, inceleme ve denetimlerle bir kez daha ortaya çıkardıklarını söyledi.
İddia edilenin aksine depremde kaldıkları yerler zarar gören Suriyelilerin topraklarına dönmesinin söz konusu olduğunu belirten Akar, "80 bin Suriyeli depremin ardından topraklarına, evlerine döndü" dedi.
Moskova'da Suriye Savunma Bakanının da yer aldığı üçlü ve dörtlü formatta toplantılar yaptıklarını kaydeden, bunun bir süreç olduğunu belirten Akar, Suriye'nin topraklarının üçte birinin teröristlerin kontrolünde olduğunu söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |