Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son dönemde yaşanan fiyat artışlarına yönelik alınan tedbirleri ve yastık altındaki altınların finansal sisteme dahil edilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
BAKAN NEBATİ'NİN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR ŞÖYLE:
20 Aralık'tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00'da tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz korumalı mevduat ile ilgiliydi. O günden bugüne ivmesini de artırarak belli bir noktaya geldi. Bu TL'ye olan inancın tescil edilmesiydi.
Altın ile ilgili tasarruf önerimizi anlatacağım.
Yastık altı altının ekonomiye kazandırılması paydaşlar vasıtasıyla büyüyordu. Ekonomiye kazandırılmasında yeterince yol alınmadı. Hem vatandaşımıza yeni kazanma kapısı açılacak ve ülke ekonomiye katkıda bulunacak. 1500 kuyumcunun da dahil olacağı yeni sistemi başlatıyoruz.
1 MART'TAN İTİBAREN BAŞLIYOR
Kolay bir şekilde kuyumculara ve bankalara teslim edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri alabilecekler. Fiziki altın teslim noktaları bankalar, kuyumcular ve platformlar olacak. Yastık altı birikimler finansal sistemlere kazandırılacak. 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz.
Altın bizim bir gerçekliğimiz. Altın evimizin bir köşesinde vazgeçemediği bir maden. Bu madenin artık ülke ekonomisini güçlendirecek TL'yi özendirecek.
60 MİLYAR LİRALIK DESTEK PAKETLERİ
Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, KGF destek paketi olmak üzere 3 paketi devreye alıyoruz. İhracatın artırılması yatırım ve üretimin geliştirilmesi ve finansmana erişimin artırılması 20 Aralık’ta ifade ettiğimiz en önemli cümlenin özetidir.
Hedef sektörlerimizi belirledik. Ülkemizde teknolojinin gelişimine önem veriyoruz. Türkiye’deki genç nüfus yaklaşık 13 milyon. Yani 20 OECD ülkesinin genç nüfusu kadar bir genç nüfusa sahibiz. Genç nüfus bilişime ve teknolojiye önem veriyor. 1 milyon yazılımcı projemizi ortaya koymuştuk. Projeye 800 bin kişi kaydolmuş 790 bin kişi aktif eğimi alıyor olmaktadır. Bankacılık, finans ve teknoloji şirketleri işveren portalımıza kaydolmuştur.
"ENFLASYON ORTAK BELADIR"
Enflasyon Türkiye’de ve dünyada daha uzun süre konuşacağımız önemli bir problemdir. Dünyada enflasyon en gelişmiş ülkelerden gelişmemiş ülkelere ortak bir belasıdır. Çok sert tedbir alamıyor Batı. Tek başına alınan parasal önlemlerin enflasyonu engelleyici özelliğinden ziyade finansal krize yol açabileceğini de ortaya koydular. Yöntem ve yol bir tane değildir. Bu yol ve yöntemleri bilmemiz lazımdır. Enflasyon talep yönlü artıyor. Arz yönlü artıyor ve beklenti yöntemiyle bizi zorluyor. Talep enflasyonunu etkileyebilecek tüketici kredilerinin hızla artmasına karşı tedbirleri el alıyoruz. Selektif kredi politikalarıyla talep enflasyonunu oluşturmayacak kredi büyümesini sağlamaya devam edeceğiz. Yurt dışında görüldüğü üzere maliyetler, emtia endeksi hala yükselmeye devam ediyor. Petrol 94 dolar seviyesine geldi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...