Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memurların toplu sözleşme haklarından doğacak zamlı maaş almasına olanak sağlayan yasa tasarısının, Nisan ayına yetişebileceğini söyledi.
NTV ile bir söyleşiye katılan Şimşek memur maaşlarıyla ilgili son durum hakkında bilgi verdi.
Şimşek, "Toplu sözleşmeyle ilgili tasarının bütçeden önce bağlanmasını arzulardık. Şu anda Meclis'te olan bir konu. Bir an önce bunun yasalaşmasını ve memurlara zammı aktarmak istiyoruz. Geçen seneki enflasyon farkını ocak ayında yansıttık. Zaten bir geriye dönük farkı ödeyeceğiz. Nisan'a yetişebilir. Müzakereler olacak. Bugünden gün konusunda tarih verme konusunda bir şey söylemek doğru olmaz. Nisan hala mümkün olan bir tarih" dedi.
Ekonomi yönetimi daha önce, tasarının Meclis görüşmelerinin Şubat ayı sonuna kadar tamamlanacağını ve toplu görüşmelerin de Mart ayı içinde yapılacağını tahmin ediyordu. Ancak alt komisyonun çalışmalarının uzaması, ekonomi yönetiminin hesabını da bozdu.
Alt komisyonun raporunun sunulmasının ardından tasarının üst komisyonda ele alınacak ve komisyonun ardından da tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerine başlanacak. Tasarı en son aşamada ise Cumhurbaşkanı’nın onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte yürürlüğe girecek.
Tüm bu işlemlerin 10 gün içinde tamamlanmasının zor olduğu görüşü hakim. Ayrıca bu sürecin tamamlanmasının ardından toplu sözleşme süreci başlayacak. Bu sürecin de en az bir ay sürmesi bekleniyor ve zamların bu nedenle Nisan ayına yetişmesinin zor olduğu görüşü hakimdi.
"KDV oranı en düşük üçüncü ülke konumundayız"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliğinde son yıllarda ortalama KDV oranının yüzde 20'leri aştığını ifade ederek, “Biz şu anda Avrupa'daki KDV oranı en düşük üçüncü ülke konumundayız” dedi.
Bakan Şimşek, intibak yasasıyla ilgili olarak, intibak sorununun kendilerinden önce çıktığını, toplum nezdinde de ciddi şekilde takip edildiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl bu konuda bir çözüm üretileceğine yönelik söz verdiğini hatırlatan Bakan Şimşek, bunun gereğini yerine getireceklerini kaydetti. Hükümet olarak emekli maaş farklılıklarını azaltma yönünde bir irade ortaya koyduklarını, intibak yasasını da o çerçevede hazırladıklarını ifade eden Şimşek, “Hükümet olarak emeklilerimizin bu sorununu çözeceğiz. Bu çözümde yeni unsurlar da gündeme gelebilir. Mevcut haliyle bütçeye etkisi yaklaşık 2,4 milyar lira. Yani emeklilerimize geçen yıla oranla ilave 2 yıllık 2,4 milyar lira para aktarmış olacağız” dedi.
Motorlu taşıt sahiplerine vergi konusunda gönderilen mektuplara da değinen Şimşek, mükelleflerin vergilerini zamanında ödemeleri için zaman zaman bilgilendirme ve uyarılarda bulunduklarını, bütün uygulamalarda biraz daha proaktif bir yaklaşım içinde olduklarını kaydetti.
“Önümüzdeki dönemde bazı ürünlerde KDV indirimleri söz konusu olacak mı?” sorusu üzerine Bakan Şimşek, Ak Parti hükümetleri döneminde eğitim, sağlık, turizm, tekstil gibi bir çok sektörde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğünü anlattı. Bakan Şimşek, son olarak ilaç sektöründe yaptıkları KDV indirimiyle yerli üreticileri haksız rekabetten kurtarmayı amaçladıklarını belirtti.
Avrupa Birliğinde son yıllarda ortalama KDV oranının yüzde 20'leri aştığını ifade eden Şimşek, “Bu oran Türkiye'de yüzde 14,4'e geriledi. AB'de ise krizden dolayı bir çok ülke yüzde 23'e, yüzde 25'e çıkardı. Biz şu anda Avrupa'daki KDV oranı en düşük üçüncü ülke konumundayız” diye konuştu.
Bakan Şimşek, bir başka soruyu yanıtlarken de cari açığın temelinde tasarruf açığının bulunduğunu, Türkiye'de tasarrufların yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye'nin tasarruf fonlarını artırmak için bireysel emeklilik fonlarının daha cazip hale getirilmesinin bir seçenek olduğunu ifade eden Şimşek, diğer seçeneğin ise bankacılık sektörünün özellikle fon tarafını güçlendirmek için vadeleri uzatmaya yönelik vergi politikasının değiştirilmesi olduğunu kaydetti.
Gelir Vergisi Yasası
Gelir Vergisi Yasası ile ilgili hazırlıkların da devam ettiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
“Bu dönem, gelir vergisi reformunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda vergi konseyinin yaptığı bir çalışma var, Maliye Bakanlığının teknik düzeyde belirli noktaya getirdiği bir taslak var. Biz bu taslağı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ve daha sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Bizim planımız bu yılın ilk yarısında bunu TBMM'ye sevk edebilmek. Temel hedeflerimiz, vergi mevzuatının basitleştirilmesi, kayıt dışılıkla mücadele ve verginin tabana yayılması.”
Yeni teşvik sisteminde yapılacak düzenlemelerin ilave maliyet getirip getirmeyeceğine ilişkin soru üzerine de Bakan Şimşek, bazı ilave maliyet unsurlarının olabileceğini, Türkiye'deki cari açık sorunu ve bölgesel kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesinin maliyetli olacağını söyledi.
Şimşek, “Özelleştirmeden 2012 yılında ne kadar gelir bekliyorsunuz” sorusu üzerine de son 1-2 yılda hedefleri tutturamadıklarını, aslında özelleştirme uygulamalarında başarılı olduklarını ancak parayı tahsil etmede sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Şimşek, “Çünkü firmalar kendi hesaplarını iyi yapamadılar. Bu yıl 10 milyar lira civarında beklentimiz var” dedi.
KİK'teki yolsuzluk operasyonu
Şimşek, Kamu İhale Kurumundaki operasyonla ilgili soruyu yanıtlarken, bu konunun yargıya intikal ettiğini dolayısıyla detaylı bir değerlendirme yapamayacağını ifade etti. Herhangi bir kurumda yanlış yapanların olabileceğini, bütün meselenin o yanlışa karşı takınılacak tavır olduğunu vurgulayan Şimşek, hükümet olarak hiçbir şekilde yanlışa göz yumamayacaklarını sözlerine ekledi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...