Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sade vatandaş, krizi kolay ve en az zararla atlatabilmek için daha bilinçli davranmak zorunda. Ancak özellikle son dönemde bankaların borçları sürekli ertelemeye yönelik kampanyaları, tüketiciyi içinden çıkılamaz durumlara sürükleyebiliyor. İşte tüketici ile bankalar arasındaki ilişkiler ağı…
BANKADAN ALINAN BORCUN FAİZİNİN SIFIR OLMASI İMKANSIZ
Krizin tüm dünyayı sardığı bu dönemde bankalar müşteriyi çekebilecek daha cazip önerilerle karşımıza çıkıyor. Sıfır faiz uygulaması artık bankaların en çok kullandığı argümanlardan biri. konunun uzmanlarına göre, bankadan alınan borcun faizinin sıfır olmasına imkan yok.
ERTELENEN BORÇLAR BİRİKİYOR VE ÖDENEMEZ HALE GELİYOR
Kredi kartında 'şimdi alın 3 ay sonra ödemeye başlayın' sloganıyla özendirilen uygulama da bu alanda çok sık kullanılan yöntemlerden biri. Peşin fiyatına taksitle ifadesi ise yıllardır literatürümüzde olan bir kavram. Ancak bugün ödemediğimiz için, cazip gibi görünen sistem, aslında hiç cazip değil. Zira, ötelediğimiz bu borçlar birikiyor ve ileride ödenemez meblağlar olarak karşımıza çıkıyor.
ÖDENEMEYEN KREDİ KARTLARI BANKALARIN İŞİNE GELİYOR
Bugün halen 3 milyar liralık ödenemez kredi kartı var. Bunun ödenememesinde tüketici davranışları ve krizin etkileri var ancak, bankalar da kredi kartı borçlarından dolayı hemen hukuk takibi başlatmayı tercih etmiyorlar. Zaten işleyen bir faiz olduğundan dolayı, yani bir kayıp yaşamadıkları için sürekli borcu erteleme yönünde politika izliyorlar.
KAMPANYALARA KARŞI GERÇEKÇİ YAKLAŞIN
Bunun için, sıfır faiz, ekstra indirim, taksit erteleme gibi kampanyalara karşı reel bir mantıkla yaklaşmak gerekiyor. Uzmanların önerisi ise ihtiyaçları doğru belirleyip doğru tercihlerde bulunmak ve kredi kartı kullanımını en doğru şekilde yapmak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...