Yılmazkaya, “Enflasyon oranının yüksek olduğu Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi cazip bir sistem değil. Sistemde bulunan vatandaşlar zarar ediyor” dedi.
Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyan CHP’li vekil, “TL üzerinden birikim sağlanan bu sitemde biriken paranın yüksek enflasyon ve Türk Lirasının Dolar karşısında büyük oranda değer kaybetmesiyle, sistemin cazibesini yitirdiğini” belirtti.
Emeklilik Sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yılmazkaya, “Bireysel Emeklilik Sistemi” devlet teşvikiyle cazip hale getirilmeye çalışılsa da bu sisteme giren vatandaşların en büyük sıkıntısı “BES” hesaplarına yatırdıkları primlerin yanlış fonlarda değerlendirilmesi ya da vatandaşın bu karmaşık sistemi bilmediği için her iki seçenekte de birikimlerinden ve devlet katkılarından milyarlarca Lira zarara uğramasıdır” dedi.
Bireysel Emeklilik Sisteminin katılımcısını zarara uğrattığını gerekçe gösteren Yılmazkaya TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde, “Gelecekte emekli olacak vatandaşların “Bireysel Emeklilik Sistemi” ile emekliliklerine katkı sağlamak için dişinden tırnağından arttırdığı parasını yatırdığı % 25 devlet katkılı emeklilik siteminin amacının tam tersine milyonlarca katılımcısını zarara uğratmasının yapısal olarak tekrardan ele alınıp katılımcı lehine düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Yılmazkaya Bireysel Emeklilik Sisteminin araştırılmasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu önergede şu ifadelere yer verdi;
“12 milyonun üzerindeki emeklimizin %80’nin aldığı emekli aylığı ile geçinemediği, yokluk ve açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği, ömrünün geri kalanında refah düzeyinde yaşamak için mücadele içinde olduğu tüm siyasi parti yetkililerince de bilinmektedir. Gelecekte emekli olacak vatandaşların “Bireysel Emeklilik Sistemi” ile emekliliklerine katkı sağlamak için dişinden tırnağından arttırdığı parasını yatırdığı % 25 devlet katkılı emeklilik siteminin amacının tam tersine milyonlarca katılımcısını zarara uğratmasının yapısal olarak tekrardan ele alınıp katılımcı lehine düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir.
12 milyon katılımcıya ve 94 Milyar Liralık fon büyüklüğüne ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemi yanlış uygulamalar sonucu katılımcısını zarara uğratmakta hatta yaptığı birikimleri erimektedir.
“Bireysel Emeklilik Sistemi” devlet teşvikiyle cazip hale getirilmeye çalışılsa da bu sisteme giren vatandaşların en büyük sıkıntısı “BES” hesaplarına yatırdıkları primlerin yanlış fonlarda değerlendirilmesi ya da vatandaşın bu karmaşık sistemi bilmediği için her iki seçenekte de birikimlerinden ve devlet katkılarından milyarlarca Lira zarara uğramasıdır.
Devletin zorunlu hale getirdiği sistemin katılımcıları her ay yatırdıkları prim ödemelerinin yanlış fonlarda değerlendirilmesi sonucu BES hesaplarında karşılaştıkları eksi bakiye ile birlikte enflasyon karşı eriyen birikimlerinin ve fon yönetimindeki çeşitli basiretsizliklerin bir araya gelmesiyle emeklilik süreleri dolana kadar yaptıkları onca birikim kuşa dönmüş olacak.
Fon yönetim ile ilgili çalışma sistemini çok az sayıda vatandaşımızın bildiği bu karmaşık yapıda katılımcının biriken devlet katkısının aktarıldığı fonu seçme şansı bile yok. Olsa da katılımcının % 98’inden fazlası fon seçimi noktasında ya da sitemin karmaşıklığından ötürü hiç işlem yapmamış hatta sisteme yasal süre olan 10’llık zaman diliminde bile bir kere dahi girememiştir.
Zarara uğrayan birçok katılımcının sisteme bile giriş yapmadığı yetkililer tarafından bilinmesine rağmen bu konuda maalesef herhangi bir adım atılmamaktadır?
Katılımcı 100 lira kendi hesabına yatırıyor, devlet de yatırılan bedelin %25’ini katılımcının emekliliğinde vermek üzere ayrı bir fona yatırıp değerlendiriyor. İşte bu fon kurulduğu andan itibaren zarar ediyor. Günümüzde en sıradan yatırım enstrümanı olan döviz, altın vb gibi araçlar bile yılda %25 kâr sağlarken, devletimiz bu fonu zarara geçirmeyi nasıl başarmaktadır anlaşılır gibi değil.
Herkesin katılımcısı olduğu şirket üzerinden fonlarının profesyoneller tarafından ortak bir şekilde yönetilmesi, sitemdeki vatandaşın zarar etmesini önleyeceği gibi daha fazla kazanmasını sağlayacaktır.
Enflasyon oranın yüksek olduğu ülkemizde, TL üzerinden birikim sağlanan bu sitemde birken paranın yüksek enflasyon ve Türk Lirasının Dolar karşısında büyük oranda değer kaybetmesi sistemin cazibesini kaybetmesine sebep olmaktadır.
Sonuç itibariyle, “Bireysel Emeklilik Sistemine” katılan milyonlarca vatandaşın sitemden anlamamasından ötürü yanlış fon seçimi ve devlet katkısının aktarıldığı fonların zarar etmesinden dolayı, yüksek enflasyon ve TL’nin dolar karşısındaki değer kaybından ötürü bu sistemin vatandaşın lehine daha verimli bir şekilde düzenlenmesi adına sorunların ve çözüm yollarının derinlemesine araştırılması, eksikliklerinin giderilmesi, destekleme yollarının araştırılması, idari, mali ve kurumsal noktalarda yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılması” nı istedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...