Gümüşhane, Trabzon ve Giresunlu vatandaşların ortak kullandığı bin 800 rakımlı Kadırga Yaylası'nda düzenlenen şenliğe katılanlar, yoğun sis ve yağmura rağmen kemençe eşliğinde horon oynayarak eğlenceli anlar yaşadı.
Her yıl geleneksel olarak Gümüşhane'nin Özkürtün beldesi sınırlarındaki Kadırga Yaylası'nda düzenlenen Kadırga Otçular Yayla Şenliği, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.
Şenlik öncesi vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet'in de namaz kıldığı rivayet edilen 557 yıllık Kadırga Yaylası Açık Camisi'nde, çimenler üzerinde cuma namazı kıldı.
Namazın ardından yerel sanatçıların sahne aldığı etkinlikte yöreye özgü giyinenlerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, kemençe eşliğinde soğuk, sisli ve yağmurlu havaya rağmen doyasıya horon oynadı.
Çok sayıda vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği şenlikte, pestil ve köme gibi yöreye özgü yiyeceklerin tanıtımı ve satışı da yapıldı.
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, burada yaptığı konuşmada, Kadırga Yaylası'nın Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illeri ile birçok belde ve ilçenin ortak buluşma noktası olduğunu söyledi.
Kadırga yaylasının yüzlerce yıldır geleneğin ve kültürün yaşatıldığı çok önemli bir bölge olduğuna işaret eden Memiş, şunları kaydetti:
"Karadeniz Bölgesi'nde yaylacılık çok önemli bir gelenek ve gerçek. Bizler, köylerimizde, beldelerimizde, yaylalarımızda yaşayan insanlarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Güvende ve Kazıkbeli yaylalarımızın yolları yapıldı. İnşallah bu sene de Zigana-Kadırga arası, devamında da Kadırga ile Erikbeli arasındaki yolumuzu Yeşil Yol Projesi üzerinden beton yol olarak yapılmasını gerçekleştireceğiz. Gümüşhane ve Trabzon Valilikleri olarak milletvekillerimizin destekleriyle, belediye başkanlarımızın, siyasi parti temsilcilerimizin destekleriyle onbinlerce insanımızın yazın yaşadığı yaylaları bu hizmetlere kavuşturacağız."
Gümüşhane yaylaları huzur vadediyor
Gümüşhane, 430 yayla ile Doğu Karadeniz'in en fazla yaylaya sahip ili konumunda bulunuyor. Kendine has mimari yapıları ve bakir güzellikleri içinde barındıran oksijen deposu yaylalar, yeşile bürünen eşsiz yapısıyla ziyaretçilerini bekliyor. İlkbaharı uğurlayıp yaz mevsimine hazırlanan yaylalardaki rengarenk çiçekler, seyrine doyumsuz güzellik sunuyor. Torul ilçesine bağlı Adisa yaylası, ağaçların arasında kurulu mimarisiyle dikkat çekiyor.
"Bizim gelenek ve göreneğimizde, tarihi adetlerimizde kardeşlik, birlik, beraberlik vardır"
Trabzon Valisi Yücel Yavuz da bir önceki görev yerinin Gümüşhane olduğunu anımsatarak, yaklaşık 4 yıldır bölgeye hizmet ettiğini belirtti.
Bölge insanına hizmet etmekten onur duyduğunu ifade eden Yavuz, "Bizim gelenek ve göreneğimizde, tarihi adetlerimizde kardeşlik, birlik, beraberlik vardır. Geleneklerimizi ve örfümüzü muhafaza ettiğimiz müddetçe, milli ve manevi değerlerimize sahip çıktıkça ayaktayız, diri bir şekilde geleceğe güvenle bakıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yayla turizminin yeni adresi: Tonya
Doğal güzellikleri, kültürel yapısı ve mesire yerleriyle ilgi çeken Trabzon'un Tonya ilçesi, "mavi yıldız" çiçekleri ve yeşilin binbir tonunu yansıtan ormanlarıyla dağ ve yayla turizminin gözdesi haline geldi. ( Derviş Altuntaş - Anadolu Ajansı )
"Hasretin bittiği noktadayız"
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül ise coğrafyalara sınır çizilebildiğine fakat gönüllere sınır çizilemeyeceğine işaret ederek, "Hasretin bittiği noktadayız. Türkiye’nin her vilayetinden, Avrupa'dan ve dünyanın her noktasından Kadırga'ya gelerek hasretin bittiği noktada buluşan herkesi selamlıyor, birlikteliğiniz, beraberliğiniz daim olsun diyorum." şeklinde konuştu.
Şenliğe, Gümüşhane, Trabzon ve Giresun'dan kaymakamlar, belediye başkanları ile Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de katıldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...