Libya'daki hava harekatında aktif rol oynayan Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, "Türkiye, Yeni Libyalı Otoriterlere Kur Yapıyor" başlığıyla yayımladığı haberde NATO'nun Libya'daki askeri harekatına isteksizce dahil olan Türklerin, Kaddafi sonrası döneminde Libya'da kilit bir rol elde etmek için ön planda yer aldıkları görüşünü dile getirirken "Beklemeden, yeniden yapılanmada rol almak için yoğun bir diplomasi başlattılar" diye yazdı.
Haberde, Libya Temas Grubu'nun geçen hafta İstanbul'da düzenlenen toplantının açılışında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun BM'den beklemeksizin dondurulmuş Libya varlıklarının serbest bırakılmasını talep ederken "NATO operasyonlarının, güvenlik tamamen sağlanıncaya dek sürmesinden yana tavır aldığı"na dikkat çekildi.
"Davutoğlu çok aktif"
Gazete, "çok aktif" olarak nitelediği Davutoğlu'nun, İstanbul toplantısından birkaç gün önce de, bir ay içerisinde Bingazi'ye ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek "Türk çıkarlarını savunmak için eli boş gitmedi ve isyancılara 100 milyon dolar gönderdi" ifadelerini kullandı.
"Bekle gör tavrını unutturmak için çaba gösteriliyor"
Fransız gazetesi, Türkiye'nin Temmuz başında Trablus'taki büyükelçisini geri çektiğini ve Ulusal Konsey'i tanıdığına işaret ettikten sonra "Böylece Türkiye, Libya ayaklanmasının başında takındığı bekle gör tavrını unutturmak için çaba gösteriyor. 2010 yılında ' Kaddafi Uluslararası İnsan Hakları Ödülü'ne layık görülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, (Libya'daki) önemli Türk ekonomik çıkarlarını koruma kaygısıyla ilk başta NATO'nun Libya'da 'bir işi olmadığını' söylemişti" değerlendirmesine de yer verdi.
"Harekata geç katılmak Türk şirketlere zarar vermez"
Türkiye'nin nihayet Mart ayında Libya'ya savaş gemilerini gönderek NATO harekatına dahil olsa da hava saldırılarına katılmadığına işaret eden Le Figaro, Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla'nın, Türkiye'nin harekata geç katılmasının Türk şirketlere "zarar vermeyeceği", Türk şirketlerinin Libya'da pazar elde etmek için iyi konumda oldukları yönündeki görüşünü de aktardı.
Haberde ayrıca, ayaklanma başladığında Libya'da çoğu inşaat alanında olmak üzere, 180 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğine, bu kuruluşların 25,000 Türkü istihdam ettiğine dikkat çekildi.
Le Figaro, Türk şirketlerinin, Libya'da 950 milyon dolarlık yatırım yaptığını, ülkenin bankalarında Türk şirketlerine ait 100 milyon doların bloke edildiği, ödenmeyen hak edişlerinin ise 1.4 milyar doları bulduğunu da yazdı.
cumhuriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...