Denizlerimizden daha fazla verim almak için uygulanan yasakların en önemlisi, büyük balıkçı teknelerinin 24 metreden daha derine ağ atma zorunluluğuydu.
Hem kıyılarda yaşam alanı bulan balıkların daha fazla yuva yaparak yumurtlaması hem de kıyılardaki canlılığın devam etmesi için uygulanan AB üyesi ülkelerde sınır 50 metreyken, Türkiye'de 24 metre olan avlanma yasağı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Karadeniz kıyılarında derinliği 18 metreye düşürmesiyle tehlikeye girmişti.
Gazeteci Cem Seymen İstanbul Boğazı'nda çok sayıda bulunan gırgır teknelerini paylaşarak balıkların göç yolunun engellenmesine ve 'avlanma derinliği'ne uyulmamasına dikkat çekti.
"YOK OLMASINA SEBEP OLMAKTADIR"
İşte Seymen'in o paylaşımı
Göçmen balıklar Ege’den Karadeniz’e üremek için gider. Karadeniz, nehirlerden beslendiği için balıklar için önemli. Karadeniz’de üreyen palamut, lüfer, istavrit önce Ege’ye göç eder sonra İstanbul’a. Balıkçılığın en önemli yeri Boğaz’ı zalim gırgır tekneleri işte böyle yok ediyor."
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SURKOOP), derinlik sınırının 18 metreye düşürülmesinin yavru balık popülasyonunun beslenme ve korunma için bulunduğu sığ suları gırgır ağlarına açacağı ve bu durumun habitat tahribatına yol açacağı sebebiyle change.org’da bir kampanya başlattı. “Bilimsel düşünceye başvurmadan alınan her karar canlı doğal kaynakların tahribatına ve giderek yok olmasına sebep olmaktadır” denilerek yapılan çağrıdan istenilen sonuç alınamamıştı. (YENİÇAĞ)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...