Irak-İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirleri yakınında bir bölgede 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İki ülkede en az 380 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 600'den fazla kişi de yaralandı.
Özellikle İran'ın Kirmanşah eyaletinde bulunan Kasr-ı Şirin kentindeki binalarda büyük hasar olduğu belirtiliyor. Can kayıplarının en az 336'sının, yaralıların da yaklaşık 4 bininin bu eyalette olduğu belirtiliyor.
İranlı yetkililer, bazı kentlerde çok ciddi hasara yol açtığını açıkladı.
Fars Haber Ajansı, yine Kirmanşah'ta bulunan Serpol Zehap'ın tek hastanesinin depremde yıkıldığını, kentin tamamında elektriklerin kesildiğini aktardı.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, hükümete ve silahlı kuvvetlere yardım için "tüm imkanları seferber etmeleri" talimatını verdi.
Dağlık bölgelere erişimde sıkıntılar var
Ancak İran kurtarma ekipleri, dağlık alanda bulunan yerleşim yerlerine ulaşmakta zorluk çekiyor.
Bazı noktalarda çadır kentlerin kurulduğu ancak coğrafi koşullar nedeniyle buralara erişimde sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor.
İran Acil Durum Hizmetleri Direktörü Pir Huseyin Kulivand, "Bazı yerlerde yollarda çökükler var. Ayrıca bazı noktalarda heyelan da oldu. Bu nedenle kurtarma ekipleri, bazı köylere ulaşmakta zorluk çekiyor" dedi.
Deprem, Pazar gecesi TSİ 21.20 sularında meydana geldi. Bu saatlerde bölgede insanların genellikle evde olduğu ve bundan dolayı da can kaybının artabileceği ifade ediliyor.
Irak'ta en az 9 ölü
Depremin 23 kilometre derinlikte olduğu ve yaklaşık 20 saniye sürdüğü açıklandı. Sarsıntı, başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye'nin güneydoğusunun yanı sıra Irak'ın başkenti Bağdat'ta da hissedildi.
Iraklı yetkililer, depremin iki eyalette beş şehirde hasara yol açtığını açıkladı. Irak Kızılayı Başkanı Dr. Yasin Abbas, "Neyse ki, burada İran'daki kadar yüksek can kaybı olmadı. Şu ana kadar 9 kişi yaşamını yitirdi, 425 kişi de yaralandı" dedi.
Deprem, özellikle Kerkük, Süleymaniye ve Halepçe kentlerinde hissedildi.
Türkiyede yardım gönderdi
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye'nin, afet bölgesine 44 personel, 10 araç ve 5 bin çadır gönderdiğini açıkladı.
Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada da, Erbil'deki ekibin deprem bölgesine sevk edildiği, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye'den yola çıktığı belirtildi.
Adana, Muş ve Elazığ'daki Bölge Afet Yönetim Merkezlerinden 3 bin çadır, 10 bin battaniye, 3 bin ısıtıcı, 10 bin yatak ve 1 mobil mutfağın sevkiyata hazırlandığı açıklandı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, deprem sonrası Türkiye'nin kendileriyle irtibata geçip insani yardımları göndermeye başladığını belirterek teşekkür etti.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu sonrası kapatılan hava sahasının, gelecek yardım talebi doğrultusunda açılması da gündemde.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |