Pandemiyle birlikte hayatımıza giren "esnek çalışma" kavramı, iş hayatını değiştirmeye devam ediyor. Pek çok şirket COVID salgını döneminde başlattığı evden çalışma ya da uzaktan çalışma sistemlerini, normale dönülmesine rağmen devam ettiriyor. Hatta Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinde yeniden ofise dönüş kararı çalışanların itirazlarıyla karşılanıyor.
Araştırmalar da geçen yıl her üç işverenden birinin evden çalışan personel sayısını artırdığını gösteriyor.
1.000'den fazla yöneticinin katılımıyla yapılan ankette, beşte birinin evden çalışmayı uygulamanın nedeni olarak fiziksel çalışma alanındaki azalmayı bildirdiği görüldü.
Anket katılımcılarına işletmelerinde evden çalışan çalışanların oranının son 12 ayda ne kadar arttığı veya azaldığı soruldu. 10 kişiden biri önemli bir artış olduğunu söylerken yüzde 20'lik bir kesim ise hafif bir artış bildirdi. Yarısı ise hiçbir değişiklik olmadığını söyledi.
EVDEN ÇALIŞMA REVAÇTA
COVID-19'un etkisinin yönetilmesi de dahil olmak üzere kaliteli çalışmanın kuruluşlara ve bireylere faydaları hakkında yayınlar ve araştırmalar yapan Acas CEO'su Susan Clews şunları söyledi: "Pandemi sonrasında küresel olarak esnek çalışmaya doğru bir geçiş oldu ve anketimiz personel ve işverenler arasında bu iştahın devam ettiğini açıkça ortaya koyuyor."
Clews sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bazı işletmeler ofis maliyetlerini düşürmenin yanı sıra en iyi yetenekleri çekmenin de faydasını gördü. Personel, çalışma hayatlarını daha iyi dengelemek için esnek çalışmayı değerli bulabiliyor. Evde veya hibrit çalışma, mevcut esnek çalışma düzenlemelerinin yalnızca birkaç örneği.
Yeni yasa taslağımız da işverenleri esnek çalışmaya olumlu yaklaşmaya teşvik ediyor."
Birleşik Krallık'ta bir süredir evden veya uzaktan çalışmanın bir norm haline gelmesi gündemde. Acas da yeni yasaya göre bir şirette 26 hafta veya daha uzun süre çalışan herkesin esnek çalışıp çalışamayacağını sorma hakkına sahip olduğuna dikkat çekti.
Birleşik Krallık'ta yapılan yeni değişikliklerle bu hakkın çalışmaya başlanan ilk günden itibaren geçerli olması sağlanacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...