Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- Almaya'dan beklentimiz aramızdaki müttefiklik hukukuna uygun davranmasıdır.
- İkili ilişkilerimize değinme imkanı bulduk. Güçlü bağlarımız var. İlişkilerimizi birçok alanda Almanya ile götürme arzusu içerisinde olduk. Bundan sonra bahsettiğimiz tüm konularda Almanya ile yakın ilişki içerisinde olma talebindeyiz.
- İş birliklerine açık bir ülkeyiz. Dayanışma içinde olmamız lazım. Yeter ki yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:
- Avrupa Birliği'nin tutumu Türkiye'nini harekâtıyla ilgili siz de biliyorsunuz. Bunları tekrar ele aldık. Aramızda önemli görüş ayrılıkları var. Ciddi bir diyaloğa ihtiyacımız var. Biz bu diyalogu sürdürmek istiyoruz. Bölgede ortak sorumluluğumuz var. Türkiye'nin AB ile ilişkisi açısında ortak sorumluluklarımız var. NATO'daki müttefikliğimiz açısında da bu diyaloğumuz önemli. Şu anda bu savaşın fazlasıyla uzun sürdüğünü görüyoruz. Yine korkunç bir savaşın yaşanıp insanların acı çekmesini istemiyoruz. Bunun için hepimizin sorumluluğu var.
- Federal parlamento birkaç önce hükûmetin görevini uzattı. Şimdi zorla elde edilen bu başarıların tehlikeye atılmaması için çabalamalıyız. Çünkü IŞİD ile mücadele henüz sona ermiş değiliz. Ateşkesin sürmesi ve uzatılması çok önemli. Memnuniyetle karşılıyorum ki Türkiye belli koşulların yerine getirilmesi konusunda bu hususu ilerleteceği yönünde mesaja aldı. Oraya geri dönmek isteyen insanların çıkarları açısından bunu mümkün kılması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Ele aldığımız diğer bir konu ise, Soçi'de yapılan anlaşma temelinde Türk güçlerinin Kuzey Suriye'de kalıcı bir varlığı olmaması ve geçici bir statüko olarak değerlendirilmesini de konuşup teyit ettik. Biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Suriye'nin siyasi geleceği de konularımız arasındaydı.
- Burada uluslararası insani yardım kuruluşlarının buraya ulaşması önemli.
- Görüşmelerimizde Türk tarafından teyit edildi burada sadece gönüllü ve güvenli bir şekilde geri dönemleri konusunda teyidinizi aldım. Burada tabii ki şeffaf bir sürecin gerçekleşmesi konusunda anlaşmaya vardık. Yapıcı bir görüşme sürdürdük. Somut ve acil konular üzerinde ve üzerinde anlaşmaya vardığımız birçok konunun. Bu diyaloğa girmiş olmayı çok önemsiyorum.
Soru-Cevap:
(Çavuşoğlu'na) Alman savunma bakanı bir güvenli bölge önerdi. Türkiye'nin bu konudaki tutumu nedir? (Mass'a) Bu konu ele alındı mı ve tutumunuz nedir?
- Bizim de gördüğümüz öncelikle Almanya bu konuda kendi içinde anlaşsın. Farklı görüşlerin olduğunu görüyoruz bu da tabii doğal. Fakat birlikte güvenli bölge oluşturma konusu Erdoğan'ın 8-9 sene önce ortaya attığı bir fikirdi. O dönemde Merkel'le görüşmüştü. Nasıl bir güvenli bölge oluşsun, göçmenlerin ve yerinden edinmiş insanların buraya dönmesi konusunda güzel bir fikirdi. Ancak Obama havadan güvenliğin sağlanamayacağı konusunda bu fikri reddetti. En son Trump'un böyle bir teklifi oldu. ABD ile biz samimi bir çaba sarf ettik ama ABD'nin samimi olmadığını sahada gördük. Sonra bir harekât başlattık. Sonra ABD ve Rusya ile mutabakata vardık. Bu bölgelerden teröristlerin temizlenmesi, mültecilerin ve de yerinden edilmiş insanların güvenli bir şekilde buralara dönmesi söz konusu. Bunlara katkı sağlamak isteyen varsa biz açığız.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...