Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 81 ilin tamamında yatırım destek ofislerinin kurulduğunu belirterek, "Yatırım destek ofislerini, yatırımcının iş ve işlemlerini kolaylaştırmak için kurduk. Yatırımcı bir ile gittiği zaman sağlıklı bilgiye ulaşsın, işlerini kolayca görebilsin" dedi.
Malatya'daki bir otelde düzenlenen Fırat Kalkınma Ajansı 2016 yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Yılmaz, Türkiye'nin yeni tecrübesi kalkınma ajanslarının, son 10 yılda hayata geçirilen önemli yeni yapılardan biri olduğunu belirtti.
Şu anda 81 ile hizmet veren 26 kalkınma ajansının bulunduğunu anlatan Bakan Yılmaz, kalkınma ajansları sayesinde sadece merkezde veya belirli illerde değil, kalkınmayı tüm ülke sathına yaymayı hedeflediklerini vurguladı.
Tüm aktörlerin kalkınma sürecine dahil edilmesi noktasında ajansların önemine işaret eden Yılmaz, bu hedef kapsamında önemli mesafeler alındığını kaydetti.
Kalkınma ajanslarının analiz yapmak gibi çok önemli bir misyonunun bulunduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, "Ajanslarımız, yöreyle ilgili analizler yapıp, bilgiler üretiyor. Bilgi sahibi olmadan atılacak adımların çok fazla başarılı olma şansı yok. O yüzden ajanslar, kendi yerelinde ve yöresinde bilgi üreten yerler haline geldi. Ajansların ürettiği bilgilerin en az verdiği finansal destek kadar önemli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Ajansların tanıtım konusundaki önemine de değinen Yılmaz, ajansların yatırım fırsatlarını belirleyip yatırımcıyı cezbederek bölgesine çektiğini, bu anlamda Türkiye'nin dört bir yanında güzel bir network oluştuğunu ve bir anlamda tanıtım konusunda nokta atışı yapan ajansların tanıtım konusunda yapılan çalışmaların daha da ileriye götürülmesini istedi.
"Yatırımcının işini kolaylaştırmak için destek ofislerini kurduk"
81 ilin tamamında yatırım destek ofislerinin bulunduğunu, bunların tamamını da yatırımcının işini kolaylaştırmak için kurduklarını, her bir yatırım için arsa temini, ruhsat ve izin gibi diplomatik işlemlerden dolayı zaman zaman işlerin uzayabildiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:
"Yatırım destek ofislerini, yatırımcının iş ve işlemlerini kolaylaştırmak için kurduk. Yatırımcı bir ile gittiği zaman sağlıklı bilgiye ulaşsın, işlerini kolayca görebilsin. Öte yandan yatırım kararı verdikten sonra iş ve işlemleri bürokratik işlemlerini takip edecek, kendisini kurumlar nezdinde yardımcı olacak bir mekanizma oluşsun istedik. İlla kanunlara zorlayıcı hükümler koymamız gerekmiyor. Her bir valimiz aslında bu işe bir yardımcısını görevlendirmesi lazım. Belirli ölçekteki yatırımların takibi böyle yapılabilir. Sekreterya hizmetlerini yatırım destek ofislerimiz sağlayabilir. Valilerimize çağrım şu, bir yatırımcının izin ve ruhsat işlemleriyle ilgili tüm ilgilileri vali yardımcısının başkanlığında bir masa başında toplayıp, tüm kurumlar aynı anda toplanıp, o yatırımla ilgili değerlendirmeleri yapıp, olumlu veya olumsuz hızlı şekilde karar verip yol alalım. Böylece işler sürüncemede kalmasın. Yatırımcının da işi kolaylaşsın. Yatırımcı bizim baş tacımız. Yatırım olmadan üretim ihracat olmaz. Dolayısıyla yatırımcılara en pratik şekilde yardımcı olmalıyız. Valilerimize böyle bir tavsiyem var."
Ajansların doğrudan mali destek programları verdiğini hatırlatan Yılmaz, 2014 yılı sonu itibariyle tüm Türkiye'de 51 bin başvuru aldığını, bunlardan 14 binine destek sunulduğunu, 2.7 milyar lira tutarındaki destekle ise 4.7 milyar liralık yatırımı harekete geçirdiklerini bildirdi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...