Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre; komisyon görüşmeleri boyunca Meclis önünde 4 gün oturma eylemi yapan baro başkanları illerde eylemlerine devam edecek, Genel Kurul görüşmeleri başlayınca yeniden Ankara’ya gelecekler.
CHP ise Genel Kurul'da da muhalefet edeceği düzenlemeyi, yasalaşması halinde aynı gün Anayasa Mahkemesi'ne götürecek.
AKP ve MHP Grup Başkanvekilleri ile iki partiden 182 milletvekilinin imza attığı 28 maddelik “çoklu baro” teklifinin Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlandı.
2 Temmuz Perşembe günü saat 16.00’da başlayan komisyon, 6 Temmuz Pazartesi saat 03.15’te bitti. 5 gün 52 saat çalışan komisyonda 296 konuşma yapıldı.
Türkiye Barolar Birliği ve 80 il barosunun karşı olduğunu açıkladığı yasa teklifi CHP, İYİ Parti ve HDP’nin karşı oylarına karşın virgül dahi değişmeden komisyondan geçti.
BAROLARIN “ÇOKLU BARO” MÜCADELESİ
Çoklu baro sisteminin baroları siyasallaştıracağını ve savunma hakkını ortadan kaldıracağını belirten barolar, 19 Haziran ve 1 Temmuz’da açıkladıkları iki bildiri ile “teklifi geri çekin” çağrısında bulundu, ancak bu talepleri karşılık bulmadı.
Hükümet ile yapılan müzakerelerin de sonuç vermemesi üzerine Ankara’ya “Savunma Yürüyüşü” başlatan baro başkanlarının bu kez de kente girmeleri engellendi.
Eskişehir Yolu üzerindeki bir inşaat şantiyesinde oturma eylemi yapan avukatlar, 27 saatin ardından Ankara’ya yürüyerek girerek Anıtkabir ziyaretinde bulundu. Baroların eylem planı kapsamında yapacağı “Büyük Savunma Mitingi” ise Ankara Valiliği tarafından pandemi gerekçesiyle iptal edildi.
BARO TEKLİFİNİN HAFTA ORTASI GENEL KURULA GELMESİ BEKLENİYOR
Çoklu baro sistemi içeren yasa değişikliği teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda perşembe günü başlayan görüşmelerine katılmak için Meclis’e gelen çok sayıda baro başkanı ise komisyona alınmadı. Baroları ilgilendiren düzenleme görüşülürken sürece dâhil edilmemelerine tepki gösteren baro başkanları 4 gün süren görüşmeler boyunca Meclis’in Çankaya girişinde oturma eylemi yaptı. Son olarak komisyondaki hukukçu milletvekillerine cübbe, düğme ve dikiş seti gönderen avukatlar, “Ya cübbelerinize düğme dikin ya da düğmeyi çöpe atıp bu süreçten vazgeçin” çağrısında bulundu. Teklif muhalefet partilerinin saatlerce süren itirazlarına rağmen komisyondan geçti. Teklifin bu hafta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanması planlanıyor.
PERŞEMBE GÜNÜ GENEL KURUL’A GELEBİLİR
Bu hafta Meclis gündeminde Meclis Başkanlığı seçimi var. Salı günü yapılacak Genel oturumlarında sadece başkanlık seçiminin yapılması planlanıyor. Çarşamba günü 40 maddesi kabul edilen toplam 66 maddelik 2. Yargı Paketi’nin bitirilmesi, perşembe günü de “çoklu baro” teklifine başlanması hedefleniyor. Teklifin Meclis tatile girmeden önce yasalaşmasını hedefleyen AK Parti’nin görüşülen yargı paketini bir süre beklemeye alıp, baro teklifine de geçebileceği konuşuluyor.
“SAVUNMA DİRENİŞİ KENTLERE YAYILACAK”
Komisyon görüşmelerinin tamamlanması ile oturma eylemlerini sonlandıran ve önümüzdeki günler için bir eylem planı hazırlayan baro başkanları, tüm kentlerdeki adliyelerde teklife karşı mücadelelerini sürdürme kararı aldı. Adliye saraylarında basın açıklaması, oturma eylemi, adalet zinciri gibi eylemler yapılması planlanıyor. Teklifin Genel Kurul’da görüşülmeye başlanmasıyla da yeniden Ankara’da bir araya gelecek baro başkanları oturma eyleminden, duran başkan eylemine kadar çok sayıda seçeneği tartışıyor.
CHP: “TEKLİFİN GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN GENEL KURUL’DA MÜCADELE EDECEĞİZ”
Çoklu baro teklifinin Genel Kurul’da itiraz edilen konularda bir değişiklik yapılmadan yasalaşması durumunda CHP, yasanın yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, teklifin geri çekilmesine ilişkin mücadeleyi Genel Kurul’da sürdüreceklerini belirterek, “Teklife ilişkin görüşlerimizi Genel Kurul’da da güçlü bir şekilde paylaşacağız. Bu teklif, mutlaka geri çekilmeli. Eğer yasalaşırsa barolar hukuk devletini koruyamaz, savunamaz hale gelir. Kadın hakları, çocuk hakları, doğa hakları mücadelesi zarar görür. Barolar zayıflarsa vatandaşların hak ve özgürlükleri güvencesiz kalır” dedi.
“TEKLİF YASALAŞIRSA HEMEN ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURACAĞIZ”
Muharrem Erkek, teklifin yasalaşması durumunda Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğü durdurma istemi ile Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini belirterek şunları söyledi:
“Bir hukukçu olarak AYM’nin yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyorum. Çünkü bu hak ve özgürlükleri, baroları, yargının kurucu unsuru olan savunmayı AYM korumayacaksa kim koruyacak? Eğer yürürlüğü durdurma verilmezse, yasa yürürlüğe girip barolar bölünecek. Çünkü AYM kararları geriye yürümüyor. Barolar siyaset üstü kurumlardır. Bir ilde iki vali olmayacağına göre iki baro da olmaz. Mücadelemiz her alanda devam edecek.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...