Bina 6 Şubat Çarşamba günü saat 16.00'da çökmüştü.
Vali Yerlikaya kurtarma çalışmalarına 934 personel, 227 araç ve 8 arama-kurtarma köpeği katıldığını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise etraftaki binaların bugünden itibaren yıkılacağını, binalarda oturanların değerli eşyalarını almak üzere kontrollü bir şekilde evlere sokulduğunu açıkladı:
"Yıkılan bina etrafındaki alanın tamamını inceledik. Bu alana ilişkin yaptığımız tespitler neticesinde, yıkılan binanın etrafındaki 10 binada risk analizi yaptık. Bu analiz çerçevesinde 2 binamızda biri İhya apartmanı biri de 10 numaralı Çam apartmanı dışındaki 8 bina riskli.
"Bu sekiz binanın hak sahipleri ile biraz önce görüştük. Ve bu binaları da süreç içerisinde yıkacağımızı ve alanın tamamında bir kentsel dönüşüm projesi yapacağımızı kendilerine ilettik. Bakanlık olarak kira desteği vereceğiz. Ve TOKİ ile süreci yöneteceğiz. Yunus Apartmanı'nı sizin de gördüğünüz üzere acil ihtiyaçlarını almaları üzerine bugün yıkıyoruz"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise adli soruşturmanın devam ettiğini, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın da ayrı bir soruşturma başlattığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da "Mevcut imar planına göre yapılaşma alanı 8 bin 390 metrekareyken, fiili mevcut inşaat alanı bunun çok daha üzerinde (...) Ama ruhsat projesinin haricinde katlar ve ilave alanlar mevcut. Bu alanların da tespitlerini arkadaşlarımız yapıyorlar. Şu an bu alanda valiliğimiz, İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda etrafında bulunan tam 10 tane binayı güvenlik gerekçesiyle boşalttık. Bu binalardaki vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde koordineli bir şekilde süreci yürütüyoruz" diye konuştu.
TMMOB: İMAR BARIŞI'NA DERHAL SON VERİN
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de yazılı açıklamasında Türkiye'de yapı stokunun yüzde 60'ının kaçak olduğunu, bu yapıların hem içindekiler hem de çevresindekiler için hayati tehlike oluşturduğunu duyurmuştu.
TMMOB, İmar Barışı'na başvuran yapıların denetlenmesi ve bu uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı.
TMMOB'dan yapılan açıklamada, "Yaşadığımız acı deneyimin de gösterdiği gibi 'imar barışı' adı altında işletilen hukuksuzluk, toplumun can ve mal güvenliğini riske atan tüm girişimleri aklamaktadır. Bir binanın imar affı ile ruhsat sahibi olması, onun güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Binaları güvenli yapan, mühendislik bilgi, birikimi ve uygulamasıdır" denildi.
'RİSKLİ BİNALARIN TESPİTİ ÜCRETSİZ YAPILACAK'
Bakan Kurum, Kartal'da çöken binanın da normalde 'zemin+5 kat ruhsatlı projesi olduğunu ve yerinde zemin+7 kat yapıldığını' söyledi ve binanın yapımına ilişkin de şu açıklamayı yaptı:
"Kullanılan beton numunesi C3 ile C10 arasında beton kalitesi çıkıyor. Şu an bu binanın yeniden yapılması durumunda beton sınıfının C30 olması gerekiyor. Zaten gözle de görülen beton sınıfını incelediğimizde deniz kumuyla yapılmış ve içinde deniz kabuklarının olduğu, nervürlü beton demirin kullanılmadığı bir statik durum söz konusu. Hem beton dayanımı hem de çelik, çekme dayanımı oldukça düşük bir binamız. Buna ilişkin süreci hem bakanlığımız ve savcılığımız yürütüyor."
Bakan ayrıca çağrıda bulunup "Bölgede ne kadar riskli bina var ise vatandaşımız riskli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız ücretsiz hızlı şekilde yapacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumartesi günü enkaz alanını ve yaralıların tedavi gördüğü hastaneyi ziyaret etti. Erdoğan ayrıca, hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katıldı.
Erdoğan binanın çökmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Buradan almamız gereken dersler var (...) Kentsel dönüşüm, değişimi kesinlikle uygulayacağız" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...