Geçen yıl ÇED sürecinin sonlandırılması üzerine firma kararın iptali için Samsun 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak aleyhte bir karar alınınca bu defa da karar temyiz edildi. Son olarak Danıştay 14'üncü Dairesi geçen Mayıs ayında temyiz istemini reddedip kararı onadı. Ayrıca karar düzeltme yolunu da kapattı.
Terme ilçesi Kozluk mevkisinde özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için 2014'de yasal girişimler başlatıldı. 73 bin nüfuslu ilçede yapılması planlanan santralin kömürünün Kolombiya, Rusya, Güney Afrika'dan getirileceği, saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür ve saatte 100 bin metreküp su kullanılacağı belirtildi.
İlçede termik santralin kurulmaması için yöre halkı ve çevreci kuruluşlar bir mücadele başlattı. Termik santralin kurulmaması için Terme Çevre Platformu öncülüğünde kitlesel çalışmalar gerçekleştirildi. Ayrıca ÇED sürecinin iptal edilmesi için Haziran 2015'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 25 bin dilekçe gönderildi.
Ekim 2015'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından söz konusu termik santralle ilgili ÇED süreci sonlandırıldı. Bakanlık tarafından gönderilen yazıda 1'inci İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı'nda Terme Belediyesi tarafından termik santralin yapılmaması için sunulan gerekçeler nedeniyle ÇED sürecinin sonlandırıldığı belirtildi.
Bunun üzerine firma ÇED sürecinin tamamlattırılmayarak sonlandırılmasının hukuku olmadığını iddia ederek işlemin iptali talebiyle Samsun 1'inci İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkemece Şubat 2016'da verilen kararda; dava konusu termik santrale ilişkin süreçte, gerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün, gerekse Terme Belediye Başkanlığı'nın 1'inci İnceleme Değerlendirme Toplantısı aşamasında proje kapsamında ileri sürdükleri görüşlerde, söz konusu projenin yöre tarımına, deniz yaşamına ve çevreye büyük zararlar vereceğinin, projenin sonuçlandırılmasında sakınca olduğunun belirlendiği ifade edildi.
Ayrıca projenin gerçekleştirilmesinin uygun olmadığına karar verilip ÇED sürecinin sonlandırıldığı da belirtildi. Samsun 1'inci İdare Mahkemesi bu gerekçelerle ÇED sürecinin sonlandırılması kararında hukuka aykırılık bulunmadığına karar verip davayı reddetti.
Firma bu kararın bozulması talebiyle Danıştay 14'üncü Daire'ye temyiz başvurusunda bulundu. Bunun üzerine Danıştay 14'üncü Daire'si 22 Mayıs 2017'de söz konusu kararı ve dayandığı gerekçelerin hukuka ve usule uygun olduğunu belirterek kararın onanmasına, karar düzeltme yolunun da kapalı olarak duyurulmasına oybirliği ile karar verdi.
Danıştay 14'üncü Daire'sinin son kararı ile termik santralle ilgili yargı sürecinin tamamen sonlandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...