Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın danışmanlığını yapan İngiliz politikacı ve hukukçu Michael Stephen, Kıbrıs sorununu değerlendirdi. Stephen, çözüm için en iyi yolun "iki devletli model" olduğunu vurguladı.
İngiltere'de eski Muhafazakar Parti Milletvekili olan Michael Stephen, Britanya Kıbrıslı Türkler Derneğinin (BTCA) düzenlediği çevrim içi toplantıda, Kıbrıs sorununu değerlendirdi.
Rauf Denktaş'ın danışmanlığını da yapan Michael Stephen, Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansta KKTC ve Türkiye'nin güvenebileceği kimsenin bulunmadığını savundu.
SOYKIRIM VURGUSU
Stephen, milletvekili olduğu yıllarda Kıbrıs’taki Türk toplumu hakkında çalışmalar yürüttüğünü, o dönemlerde uluslararası toplumun Kıbrıslı Rumları ‘kurban’ olarak gördüğünü ancak kendisinin Kıbrıslı Türklerin ‘soykırıma’ maruz kaldığını çalışmalarında fark ettiğini söyledi.
RUMLARIN BEKLENTİSİ SÜRÜYOR
1960'lı yıllardaki Rum politikacıların Kıbrıs'ta Rum hakimiyeti kurma veya Kıbrıs'ı Yunanistan'la birleştirme politikası yürüttüğünü, bugünkü Rum siyasetçilerinin de aynı hayallere sahip olduğunu anlatan Stephen, onların akıllarından bu fikri çıkarana kadar Kıbrıs'ta hem Kıbrıslı Türklerin hem Kıbrıslı Rumların kabullenebileceği bir çözümün mümkün olmadığını dile getirdi.
SORUN ULUSLARARASI UNSURLAR
Stephen, uluslararası aktörlerin Kıbrıs sorununun bir parçası olduğunu, BM ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rumları adanın egemen hükümeti olarak tanıyıp meşrulaştırdıklarını aktardı.
AB’nin hukuka aykırı davrandığına işaret eden Stephen, Rum kesiminin garantör ülkeler İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın izni olmadan AB'ye katılamayacağını savunan hukukçuların bulunduğunu, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler izin vermediği halde Kıbrıs'ın tek bir ülke olarak birliğe kabul edildiğini anlattı.
İngiliz politikacı, ülkesinin Kıbrıs Rum kesiminde ABD'nin de kullandığı askeri üslerini tehlikeye atmamak için KKTC'nin tanınmasına yönelik kararı alamadığını ifade etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...