Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) önceki gün ihalesini yaptığı Turhal Şeker Fabrikası'nın yönetimi, 569 milyon liralık en yüksek teklifi veren Kayseri Şeker Fabrikaları AŞ ile birlikte Türkiye Varlık Fonu'na da geçecek. Çünkü Fon, geçen yıl yapılan operasyonla Kayseri Şeker Fabrikası'nın yüzde 10 hissesini devralmıştı. İhalede oluşan 569 milyon liralık bedelin yaklaşık 57 milyon lirası Türkiye Varlık Fonu'nun kasasından ödenecek. Fon, satışın onaylanması halinde Turhal Şeker Fabrikası'nın yeni yönetimine kendi belirlediği isimleri atayabilecek.
BÜYÜK BEKLENTİ
Hükümetin satışa çıkardığı 14 şeker fabrikasının hemen hepsinin ihalesine katılmaya çalışan Kayseri Şeker Fabrikası da daha önce kamuya ait TÜRKŞEKER şirketini bünyesinde bulunuyordu. Ancak o dönemdeki strateji çerçevesinde Konya ve Kayseri şeker fabrikaları pancar kooperatiflerine satılarak bir anlamda özelleştirilmiş oldu. Halen pancar kooperatifleri ve birliklerinin yönettiği Kayseri Şeker Fabrikası'nda ÖİB'nin yüzde 11 oranında hissesi bulunuyor. ÖİB bu hissesini daha önce satışa çıkardı ancak satış gerçekleşmedi. Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasının hemen ardından ise Kayseri Şeker'deki yüzde 10'luk hisse fonun portföyüne dahil edildi. Büyük bir beklentiyle kurulan ancak şu ana kadar herhangi bir faaliyet gösteremeyen Türkiye Varlık Fonu, portföyünde bulunan şirketleri satabileceği gibi küçük fonlar kurup finansal enstrüman olarak da değerlendirebilecek. Bu nedenle Kayseri Şeker'in Turhal ile birlikte bundan sonra satın alacağı fabrikalar Fon'un varlığının daha da artmasını sağlayacak. İhale sonrası sorularımızı yanıtlayan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Turhal'ın ardından ihalesi yapılacak diğer şeker fabrikalarına da talip olacaklarını açıkladı. Kooperatif olarak Afyon, Ilgın, Turhal ve Corum şeker fabrikalarından en az birine sahip olmayı hedeflediklerini ve Turhal'ı alarak bu hedefin önemli bir kısmını gerçekleştirdiklerini belirten Akay, ihale sürecini henüz tamamlamadıklarını bundan sonraki ihalelere katılmaya devam edeceklerini söyledi. Akay'ın hedeflediği Ilgın, Turhal, Çorum ve Afyon fabrikaları ÖİB'nin satışa çıkardığı 14 fabrika içerisindeki en kârlı fabrikalar olarak değerlendiriliyor. İhalesi tamamlanan Çorum'a Safi Katı Yakıt firması, Ilgın'a Alteks Tekstil firması ve Turhal'a da Kayseri Şeker en yüksek teklifi vermişti. Afyon Şeker Fabrikası için ise bugün teklif verme süresi sona eriyor. İhalenin ise bu hafta cuma günü ya da önümüzdeki hafta yapılması bekleniyor.
KOTA VERİLİRSE İHALE İPTAL OLUR
Hükğmet, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı kamuoyunda oluşan tepkileri yumuşatmak için nişasta bazlı şekerin (NBŞ) yüzde 10 olan kotasını yüzde 5'e düşürmüş, yaklaşık 130 bin ton ilave şeker üretimi anlamına gelen bu kotayı ise TÜRKŞEKER'e tahsis edeceğini açıklamıştı. TÜRKŞEKER'in elinde satışa çıkarılan 14 şeker fabrikasının dışında 11 fabrikası daha bulunuyor. Kota hakkından özelleştirilen fabrikaların da yararlandırılıp yararlandırılmayacağı bilinmiyor. Hüseyin Akay, konuyu ilişkin sorumuz üzerine, ilave kotanın sadece TÜRKŞEKER'e ait olduğunu belirterek, “İlave kotayı dikkate almadan teklif veriyoruz. Eğer sonradan kotalar 14 fabrikaya dağıtılırsa ihaleler iptal olabilir” dedi.
(sözcü)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...