Dolarda yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Güne 3.04'ün üzerinde başlayan dolar/TL 3,0612'ye kadar yükseldi. Dolar/TL'nin 3,04'ün üzerinde kalıcı olması halinde 3,07 direncine doğru hareketlenme olabileceği belirtiliyor. Dolar 24 Eylül'de 3.0750 ile tarihi zirveyi görmüştü.
Merkez Bankası'nın siyasi nedenlerle bazı para politikası adımlarını atamayacağı endişelerinin dün Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile bir kez daha teyit edilmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelik varlıklardan çıkışı tetiklemesiyle dolar/TL güne yükselişle başladı.
Dün akşam saatlerinde 3.04 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 3.0442/3.0453 seviyesinde güne başladı. Yükseliş ivmesini sürdüren kur, 3,0612 seviyesine kadar çıktı. Kurda işlemler 3,06'nın hemen altında gerçekleşiyor.
Asya borsaları petrol fiyatlarındaki düşüşün Wall Street'te kazançların önüne geçmesi ve küresel yatırımcıların riskli varlıklara yönelik iştahlarının yeniden azalması üzerine sert geriledi.
Her ne kadar Türkiye için petrol fiyatlarındaki düşüş en büyük ithalat kalemi olan enerji maliyetinde hatırı sayılır bir azalma anlamına gelse de düşüşün ABD borsaları ve tüm gelişmekte olan ülkelerde riskten kaçışı tetiklemesi dolar/TL'ye de yükseliş olarak yansıyor.
Dün gün içinde bir ara yüzde 5 civarı yükselen ham petrol fiyatı bugün Asya işlemlerinde yüzde 2'den fazla değer kaybetti. ABD türü ham petrolün varil fiyatı küresel arzın fazla olduğu endişesiyle 27 dolara doğru gerileyerek 2003 yılından bu yana en düşük seviyelere indi. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 2'ye yakın kayıpla 28 doların hemen üzerinde işlem görüyor.
Brent petrol Haziran 2014'te 115 doların üzerinde işlem görmesinden beri aşağı yönlü bir seyir izliyor. Sadece 2016'daki değer kaybı yüzde 25'e ulaşmak üzere.
Petrol fiyatlarındaki düşüş TL'yi neredeyse tamamının ekonomileri petrole bağlı olan benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha sınırlı etkiliyor. Türkiye'nin ithalatında yıllardan beri en büyük kalem olan enerji maliyeti 2015 yılının ilk 11 ayında yüzde 31 azalarak 35 milyar dolara geriledi. Bu nedenle küresel piyasalarda petrol fiyatlarından kaynaklı riskten kaçış eğiliminde TL'deki değer kaybı ruble vb para birimlerine göre daha sınırlı kalıyor.
HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Yurtdışı piyasalarda bir günlük aranın ardından yeniden satışların etkili olduğunu gözlemliyoruz. Yurtdışında, özellikle de Asya'daki fiyat hareketleri, krizvari bir tabloya vurgu yapıyor" dedi ve ekledi: "Finansal tarafta küresel risk iştahındaki değişimlere paralel bir yön izliyoruz. Ancak, emtia ithalatçısı olmamız nedeniyle emtia ihracatçısı gelişmekte olan ülkelere oranla pozitif ayrıştığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolar/TL'de 3.05 seviyesinin üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.07-3.08 aralığı yatıyor. Bu seviyenin üzeri boş... Bu seviyelerin aşılması piyasalardaki hareket boylarını büyütebilir. Eğer ki, yurtdışı piyasalardaki satışlar sürerse, içeride bu seviyeler test edilebilir."
dünya
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...