Yılmaz, hükümetin seçim öncesi açıkladığı paketlere kaynak bulabilmek için getirdiği afların ekonomiye ilişkin kaygı ve riskleri körüklediğini söyledi.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Yılmaz, “Bu aflar, barışlar piyasaya, ‘Biz bir çıkmaz sokağa girdik, önünü sonunu görmediğimiz tedbirler alıyoruz’ mesajı veriyor. Bu paketler piyasaya güven vermiyor, aksine belirsizliği daha da artırıyor” dedi.
Yılmaz, siyasilerin gölgesinde kaldığı sürece Merkez Bankası’nın dövizi frenlemeye yönelik attığı adımlardan etkili sonuç alamayacağını görüşünü dile getirirken şu ifadeleri kullandı:
“Önde siyasiler değil, Merkez Bankası başkanı ve yönetimi olacak, siyasiler arka planda kalacaktı. Tamam, Merkez Bankası güzel iş yapıyor, döviz arzını artırıyor. Ama siyasilerin niyeti uzun vadede faizi artırmamak olduğu için bu müdahalelerin etkisi zayıf kalıyor. Biraz geç kalındı, Allah sonumuzu hayır etsin.”
‘MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ ARTIRMALI
Kurdaki yükselişe de değinen Yılmaz, Merkez Bankası’nın politika faizini artırması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, Merkez Bankası’nın piyasayı inandırabilmesi için yüzde 8’lik repo faizini (politika faizi) zaten uygulamada olan yüzde 13.5’e, geç likidite faizini de yüzde 14-15’lere yükseltmesi gerektiğini söyledi.
Durmuş Yılmaz, dövizi tırmandıran ana nedenleri şöyle sıraladı:
-Türkiye’nin giderek artan borçluluk oranı
-Sermaye girişindeki belirgin yavaşlama
-Tırmanan cari açık
-Yüksek enflasyon
-İktidarın siyasi söylemleri
-OHAL’in devam etmesi
-Hukuka güven eksikliği
-Siyasi sonucu öngörülemeyen seçimler
-Komşularla kötü ilişkiler
-ABD-İran gerginliği ve petrol fiyatları
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...