PNAS dergisinin uluslararası bir bilimci grubunun çalışmalarına yer verdiği makalede, Dünya'daki hava ısısının şu anda sanayi öncesi dönem olarak kabul edilen 19. yüzyılın ortalarına göre 1 derece daha yüksek olduğu ve her 10 yılda bir 0.17 derece arttığı belirtildi.
Grubun önderliğini üstlenen Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Will Steffen, hava ısısının ortalamada 1.5-2 derece artacağını öngören Paris İklim Anlaşması'nın tüm maddeleri yerine getirilse de Dünya'nın bir ‘seraya' dönüşme olasılığının bulunduğuna dikkat çekti.
Steffen, "Dünya'nın hava ısısı, sadece insanoğlunun faaliyetleri sonucunda atmosfere atılan sera gazlarıyla belirlenmiyor. Bizim araştırmamız, 2 derecelik antropojenik (insan kökenli) ısınmanın sıklıkla ‘ters bağlantı' olarak adlandırılan farklı süreçleri başlatabileceğini öngörüyor. Bu süreçler, biz atmosfere sera gazlarını atmayı tamamen bıraksak bile ısınmayı hızlandırabilir" açıklamasında bulundu.
'DÜNYA'NIN 'STRES EŞİĞİNİN' GEÇİLMESİ HALİNDE GERİ DÖNÜLMEZ BİR HAL ALACAK'
Araştırmacılar, Arktik bölgedeki buzulların çözülmesi, okyanus tabanı metan hidratlarının dağılması, tropik ormanların ve kuzey yarımküredeki ormanların yok olması, ayrıca bu bölgedeki kar örtüsünün incelmesi gibi süreçlerin etkili olabileceğini vurguladı.
Söz konusu süreçlerin Dünya'nın ‘stres eşiğinin' geçilmesi halinde geri dönülemez bir hal alacaklarını ileri süren uzmanlar, aynı zamanda iklim dengesi noktasının tam olarak nerde bulunacağı sorusuna henüz net yanıt vermeye hazır olmadıklarını ifade etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...