2 Ekim'den bu yana kendisinden haber alınamayan Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili geri adım atan Suudi yönetimine ülke liderleri tepki gösterdi.
Berlin yönetimi Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı ile ilgili olarak Suudi Arabistan'ı kınadığını açıklayarak "Suudi Arabistan'dan ölümün arka planıyla ilgili saydamlık bekliyoruz." denildi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Thüringen eyalet kongresinde yaptığı konuşmada, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayını "korkunç" olarak niteleyerek, "Hala hiçbir şey aydınlatılmadı. Elbette konunun tam olarak aydınlatılmasını talep ediyoruz.'' dedi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Danimarka'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda tam neler yaşandığıyla ilgili daha çok soru işareti olduğunu belirterek, "Gerçeklerin ortaya çıkması lazım" ifadelerini kullandı.
Rutte, olayla ilgili geniş çaplı bir araştırma yapılması çağrısında bulunarak, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin "inanılmaz üzücü" ifadelerini kullanandı Rutte "Suudi Arabistan'ın olaya nihayet biraz da olsa açıklık getirmesi iyi bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.
Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'ndan (UNESCO) da bir kınama mesajı yayımladı. UNESCO Genel Sekreteri Audrey Azoulay imzalı yazılı açıklamada Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin karanlık noktaların bir an önce aydınlatılması istenirken "Cemal Kaşıkçı'nın katlini en ağır biçimde kınıyorum. Yetkililere olayı derinden inceleyerek, suçluları adalet karşısına çıkarması çağrısında bulunuyorum" ifadelerine yer verildi.
İspanya hükümetiyse Suudi yönetiminin gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldüğünü duyurmasını 'ürkütücü' olarak değerlendirdi.
Yapılan resmi açıklamada "İspanya hükümeti, İstanbul'daki konsolosluk binasında hayatını kaybeden Kaşıkçı ile ilgili Suudi savcıların sabah saatlerinde yaptığı açıklamaları ürkütücü buldu. Gazetecinin ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise tüm dünyayı üzen olayın aydınlatılması ve adaletin yerini bulması için geniş çaplı ve şeffaf bir araştırmanın yapılması gerektiği çağrısında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı'nın öldüğünü kabul etmesi olayını ve ülkelerinin buna olan tepkisini değerlendireceklerini" bildirdi. Bakanlık olayı korkunç bir suç olarak nitelerken gazetecinin ailesine başsağlığı diledi.
Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Suudilere destek
Suudi yönetimine Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'dan ise destek mesajları iletildi. Bahreyn'den yapılan açıklamada Suudi yönetiminin adaleti, kendi değerlerini ve yasaları savunan bir devlet olduğunun altı çizildi. Kahire yönetimiyse Suudi Krali Salman'ın gazeteci Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili yapılacak araştırmayla ilgili cesur ve değişmez kararlar aldığını açıkladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ayrıca Salmanın hukuk kuralları çerçevesinde hareket ettiğini belirterek 'adaleti kesin bir şekilde sağlayacağı' ifadelerine yer verdi.
Erdoğan-Selman görüşmesi
Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasından 18 gün sonra gelen ölüm haberi sonrası, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider, soruşturmanın selameti açısından Türkiye ve Suudi Arabistan'ın tam bir iş birliği içinde çalışmaya devam etmesinin önemine dikkat çekerek, yürütülmekte olan soruşturmaların gidişatı hakkında karşılıklı bilgi paylaşımında bulunulduğunu belirtmişti.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti.
Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul'da bulunan Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı Kaşıkçı'nın öldüğü haberini 20 Ekim Cumartesi günü sabahın ilk saatlerinde duyurdu. Riyad hükümeti olayla ilgili 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığını açıkladı. Olay nedeniyle üst düzey beş Suudi yetkili de görevden alınırken, Suudi yetkililer Cemal Kaşıkçı'ya ait cesedin nerede olduğu konusunda ise henüz bilgi vermedi.
Suudi yetkililer Kaşıkçı'nın kaybolmasından bir gün sonra 3 Ekim tarihinde gazetecinin konsolosluk binasından çıkış yaptığını söylemiş, ancak olayla ilgili kamera görüntülerinin kaybolduğunu öne sürmüştü.
(euronews)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...