İklim değişikliği, şüphesiz gezegenimizin geleceğini etkileyecek olan en büyük faktörlerden birisi konumunda. Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin gelecekteki olası senaryoları hakkında bilgi sahibi olmamız için gerçekleştirildi. Çalışmada farklı parametrelere göre olası 100 bin farklı durum simüle edildi.
Dünyanın sıcaklığındaki artış kaçınılmaz
Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, iklim değişikliğinin ve bu duruma karşı alınabilecek tedbirlerin farklı kombinasyonlarını simüle ettiler. Geliştirilen modeller arasında yalnızca teknik, çevresel ve ekonomik faktörler değil, iklim değişikliğiyle mücadelede ilerlemeye yardımcı olan veya herhangi bir ilerleme sunmayan sosyal ve politik faktörler de yer alıyor.
Şimdiye kadarki iklim değişikliği simülasyonlarında iklim değişikliği politikaları es geçildi ancak araştırmacılar, iklim etkilerine hazırlanmak için uyum planlayıcılarının gelecek on yıllar için farklı sıcaklık sonuçlarının olasılığını anlamaları gerektiğini söylüyorlar.
İklim politikası ve sera gazı emisyonlarının gelecekteki olası 100 bin yolunun modellendiği çalışmada, 2100 yılına kadarki olası sonuçlar araştırıldı. Ekip, toplumların küresel ısınmaya karşı yaklaşımlarının, etkinin olumlu ya da olumsuz yönde ilerlemesi konusunda en önemli faktörlerden birisi olduğunu belirtiyor.
Dünyamızın şu anki durumu göz önüne alındığında ve mevcut aynı işleyişinin devam etmesi durumunda gezegenimizin genel sıcaklığının 3.6 santigrat derece artacağı gözlemlendi. Bununla birlikte simüle edilen modellemelerden en agresif eylem senaryosunda bile gezegenimizin Paris İklim Anlaşması'nda hedeflenen 1.5 santigrat derece artışın imkansız olduğu sonucuna varıldı. Araştırmacılar, en mümkün hedefin 2 santigrat derece artış yönünde olduğunu söylüyorlar.Araştırmacılar, toplumların sosyal tutumlarının, teknolojilerdeki iyileştirmelerin ve maliyet düşüşleri ile politik sistemlerin tepki verme kabiliyetinin gelecekteki iklim değişikliği senaryolarında önemli faktörler olacağını belirtiyorlar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...