Küresel krizin etkisiyle yüzde 16,1'e kadar tırmanarak rekor düzeye ulaşan işsizlik, mayısta yüzde 13,6'ya geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre toplam işsiz sayısı 3 milyon 382 bin kişi olurken işsiz sayısı 236 bin kişi azaldı.
Uzmanlar, tarihi rekor seviyelerinden yaşanan düşüşün yaz aylarında tarım, turizm ve inşaat sektörlerinde gerçekleşen mevsimsel işgücü talebinden kaynaklandığını ve geçici olduğunu söylüyor. İşsizlikte yıllık artış nisan döneminde 5 puan ile 2009'un en yüksek seviyesine ulaşırken mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre işsizlikteki artış 4,4 puan ile sınırlı da olsa yavaşladı.
Bu, işsizliğin yıllık artış hızında bu yıl yaşanan ilk yavaşlama oldu. İşsiz sayısı ise son bir yılda 1 milyon 179 bin kişi arttı. İşsizlik, krizin etkisiyle şubatta yüzde 16,1 ile rekor düzeye çıkmıştı. Martta yüzde 15,8'e, nisanda ise yüzde 14,9'a gerileyen işsizlik, mayısta biraz daha düşerek yüzde 13,6 oldu. İşsizlik şubat-mayıs döneminde 2,5 puan azalma kaydetti. Ancak önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüksek işsizlik devam ediyor. Toplam istihdam sayısı ise 21 milyon 455 bin kişiye geriledi.
Geçen yıla kıyasla tarım ve hizmet sektöründe çalışanların sayısı artarken sanayi ve inşaatta düşüş sürüyor. Tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 0,8 puan, hizmetler sektörünün payının 1,2 puan arttığı görüldü. Buna karşılık sanayi sektörünün payı 1,8 puan, inşaat sektörünün payı ise 0,2 puan azaldı.
Aynı dönemde istihdam edilenlerin yüzde 25,3'ü tarım, yüzde 18,6'sı sanayi, yüzde 6'sı inşaat, yüzde 50,1'i ise hizmetler sektöründe oldu. Tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 5,5 puan artarak yüzde 17'ye çıktı. Bu yılın mart ayında yüzde 27,5, nisanda yüzde 26,5 olan genç nüfusta işsizlik oranı, mayıs itibarıyla yüzde 24,9'a geriledi. Ancak geçen yılın mayıs ayındaki yüzde 16,6'lık oran dikkate alınırsa, genç nüfustaki işsizlik oranı 8,3 puan arttı.
9,5 MİLYON KİŞİ KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR
Uzun süredir düşüş gösteren kayıt dışı istihdamın da yeniden artmaya başladığı görülüyor. Buna göre kayıt dışı istihdam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6, önceki aya göre ise 1,9 puan artarak yüzde 44,6'ya ulaştı. Veriler, 5 milyon 99 bini erkek, 3 milyon 566 bini kadın olmak üzere toplam 9 milyon 565 bin kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmadan çalıştığını ortaya koyuyor. Kayıt dışı istihdam, nisanda yüzde 42,7'ye kadar gerilemişti.
Mayıs itibarıyla 1 milyon 820 bin kişi işe yeni başladı veya iş değiştirdi. Bu kişilerin toplam istihdam içindeki oranı yüzde 8,5 olarak hesaplandı. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 30,3'ü 25-34 yaş grubunda bulunuyor. Mevcut işsizlerin yüzde 11'ini oluşturan 355 bin kişi bu dönemde işten ayrıldı.
Geçen yıl mayıs ayında yüzde 47,4 olan işgücüne katılma oranı, bu yıl yüzde 48,2'ye yükseldi. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 70,5'e, kadınlarda ise yüzde 26,6'ya çıktı. İşgücüne katılma oranındaki yükseliş, normalde iş aramayan kişilerin kriz döneminde iş aramaya başladığı şeklinde yorumlanıyor.
'Kriz bitiyor' dedirten veriler
SANAYİ ÜRETİMİNİN öncü göstergesi kapasite kullanım oranı mart ayından itibaren dört ay yükseldi, temmuzda yerinde saydı.
SANAYİ ÜRETİMİ marttan itibaren toparlanmaya başladı. Üretimdeki çift haneli düşüş hızı haziranda tek haneye gerilerken bir önceki aya göre artış hız kazandı.
TÜKETİCİ GÜVEN endeksi artışa geçti.
İHRACATTA DÜŞÜŞ hızı yavaşladı.