AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Üyesi Seyde Koç, muayenelerde alınan katılım payını yeniden düzenleyen ''2008 Yılı Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ''in iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı.
Dava dilekçesinde, tebliğ ile yeniden düzenlenen sigortalılar ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının muayenelerinden katılım payı alınması uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğu savunuldu.
Sağlık hakkının Anayasa'nın 56. maddesiyle güvence altına alındığı ve bu konuda devlete önemli görevler yüklendiği belirtilen dilekçede, ''Çalışıp emeklilik hakkı elde ettikten sonra cüzi bir emekli maaşı ile geçimini büyük sıkıntı içinde geçirenlerin, katkı payı uygulaması ile sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının zorlaştırılmasında hukuka uygunluk bulunamayacağı açıktır'' denildi.
HASTANELER ARASI ÜCRET FARKLILIĞI YARATILMAKTADIR
Tebliğ ile hem sağlık hizmeti alınacak kuruluşlar ve hem de bu hizmeti alanlar yönünden farklılık ve eşitsizlik yaratıldığı öne sürülen dilekçede, şunlar kaydedildi: ''Devlet, sağlık hizmetlerinin daha yaygın, hızlı ve kaliteli alınabilmesi için özel sağlık kuruluşlarını uzun süredir özendiren bir politika izlemiş ve neticede neredeyse ülkenin en ücra yerlerine kadar bunlar yaygınlaşmıştır. Şimdi ise getirilen tebliğ ile kamu hastanelerinde öngörülen katılım payları ile bu hastaneler arasında büyük ücret farklılığı yaratılmaktadır. Bunun gerçekçi, haklı ve objektif bir gerekçesi de bulunmamaktadır. Bununla önemli bir kısmı yoksulluk derecesinde olan emeklilerin yine kamu hastanelerine yığılması sonucunun doğacağı, bu durumun da hedeflenen amaçla çelişeceği açıktır.
Dava konusu tebliğ ile SSK ve Bağ-Kur çalışanları ve emeklileri ile 5510 sayılı yasadan önce devlet memuru olarak çalışanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin ve yeşil kartlıların sağlık hizmetlerinden yararlanmalarındaki farklılık ve eşitsizlik aynen korunmaktadır. Belirtilen bu nedenler karşısında dava konusu tebliğin Anayasamızın 10. maddesinde öngörülen eşitlik ilkesine de aykırı düzenleme içerdiği kuşkusuzdur.''
Dilekçede, dava konusu tebliğin yasal dayanağı bulunmadığı iddia edilerek, 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun'un 14. maddesindeki ''hasta muayene ve tedavisi parasızdır'' hükmüne dikkat çekildi.
Katılım payı tutarı ve bu tutarın ödenmesine ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi gerektiği savunulan dilekçede, kurumun yönetmelik çıkarmak şeklinde sahip olduğu düzenleme yetkisini, tebliğ çıkarmak suretiyle kullanmasının yasaya uygun olmadığı kaydedildi.
Dilekçede, belirtilen gerekçelerle ''2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ''in yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |