Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türkiye ve Avrupa genelinde tüketimi hızla artan enerji içeceklerinin, halk sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Yoğun kafein içeren enerji içecekleri, özellikle çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor. Enerji içeceklerinin fazla miktarda tüketilmesi, kafein zehirlenmesi riskini artırıyor ve kalp sağlığını olumsuz etkiliyor.
KALP KRİZİ RİSKİ YÜKSEK
Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre, Kardiyoloji Uzmanı Meral Kayıkçıoğlu, son zamanlarda kalp, ritim bozukluğu ile başvuran gençlerin sayısında artış olduğunu, birçoğunun aşırı kafein ve enerji içeceği tükettiğini belirlediklerini söyledi. Kayıkçıoğlu, “20’li yaşlarda kalp krizi geçiren 2 hastamdan 1’inin gün içinde enerji içeceği tükettiğini öğrendim” dedi.
Piyasadaki bazı ürünlerin 200 bazılarının da 70 mg kafein içerdiğini belirten Kayıkçıoğlu, “Bir fincan kahvede ortalama 100 mg kafein var. Asıl sorun gün boyu kahve içen gençlerin sonrasında enerji içeceği tüketmesinde. Kalp, ritim bozukluğu ile gelen bazı gençler gün içinde yarım litre kahve, 1 litreye enerji içeceği tükettiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.
ALKOLE KARIŞTIRILARAK TÜKETİLİYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan ise 18-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 70’inin enerji içeceğini alkolle karıştırarak tükettiğini, bu oranın Avrupa’nın üzerinde olduğunu bildirdi. Adli Tıp Uzmanı Prof. Ekin Özgür Aktaş da bu ürünlerin amfetamin gibi maddeler ile tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirterek, “Alkol ile enerji içeceğini birlikte tüketmek yüksek oktavlı benzin almakla eşdeğer” benzetmesi yaptı.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Mustafa Kemal Erol ise enerji içecekleri hakkında, “Bu içeçekle alkol tüketme ölüme davetiye çıkarmaktır” yorumunu yaptı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |