Suriye'de Beşşar Esad yönetimi tüm dünyayı karşısına alarak kan dökmeye devam ediyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, güvenlik güçlerinin ülke genelinde muhaliflere karşı düzenlediği operasyonlarda dün 34 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ürdün sınırına yakın olan Dera kentinde patlamalar yaşanırken, Suriye ordusunun ülkenin kuzeyindeki İdlib kentinin kontrolünü aldığı gelen haberler arasında.
DiPÇiKLERLE DÖVDÜLER
Uluslararası Af Örgütü'nün son raporu ise, Esad rejiminin gözaltındakilere yaptığı işkenceleri ortaya koydu. Muhaliflere sistematik işkence yapıldığını bildiren örgütün raporunda, gözaltındakilerin sopalar, sicim ve dipçiklerle dövüldüğü, elektroşok verildiği, cinsel tacize maruz kaldığı belirtildi.
Yönetimin gözaltındakilere 30 farklı işkence yönetiminin uygulandığını duyuran raporda, Esad yönetimine karşı ayaklanmanın başladığı geçen marttan bu yana 276 kişinin gözaltında öldüğü kaydedildi. Raporda, silahlı muhalefet grupları da adam kaçırma ve rejimle bağlantılı olduğu sanılan kişileri öldürmekle suçlandı. Raporun en dikkat çeken noktlarından biri de Suriyelilerin kaçış yolu olan Türkiye sınırına mayın döşendiği iddiası.
SURiYE'DE 1,4 MiLYON KiŞi AÇ
Öte yandan Beşşar Esad'ın, kendisinden somut adımlar bekleyen BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'a yanıt gönderdiği belirtildi. Ancak cevabın içeriğine ilişkin bilgi verilmedi. Diğer taraftan, İngiltere, Kanada, Fransa, İspanya ve ABD'nin ardından İtalya da Suriye'deki Büyükelçiliğini kapattı.
Bu arada BM'nin Gıda ve Tarım Teşkilatı, Suriye'de gıda güvenliğiyle ilgili endişesini ifade ederek, 1,4 milyon kişinin gıda sıkıntısıyla karşı karşıya bulunduğunu bildirdi. Durumu en kritik şehirler Humus, Hama, Şam, Dera ve İdlib.
Elektronik ordu işbaşında
Özgür Suriye Ordusu'nun Esad'ın birliklerine karşı mücadelesi devam ederken, dış dünya ile bağlantısı kesilen ve basın sansürü nedeniyle seslerini duyurmakta güçlük çeken muhalifler "elektronik ordu"yu da harekete geçirdi. El Arabiya'nın haberine göre, kendilerine Halep Haber Ağı (ANN) adını veren örgüt, muhaliflere her türlü destek sözü verdi, "diktatör Esad" gidene kadar mücadele edeceklerini bildirdi. Elektronik ordunun şuana kadar 50 bin üyesi bulunuyor. Bu arada muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi'nin önde gelen üç üyesinin dün istifa ettiği bildirildi. İstifa eden Konsey üyelerinin Kemal Libvani, Heysem Malih ve Katrin Teli olduğu açıklandı.
Suriye olimpiyatlara katılacak
Her gün onlarca kişinin ölümüne sahne olan Suriye, şiddet olaylarına rağmen 2012 Londra Olimpiyatlar'ından vazgeçmiyor. Suriyeli sporcular bu yaz yapılacak olimpiyat oyunları için İngiltere'ye gidecek ve şuanki ulusal bayraklarının altında müsabakalara katılacak. Suriye'den katılım olacağını bildiren Uluslararası Olimpiyat Komitesi, "Kazanılacak paranın doğrudan Suriyeli atletlere gitmesi konusunda görüşmelerimiz sürüyor. " açıklamasında bulundu.
Kürtler sokakta
Suriye'de muhaliflerin orduyla çatışması sürerken, ülkenin kuzeydoğusunda, Türkiye sınırı yakınlarındaki Kamışlı'da Kürtler sokağa döküldü. Göstericiler, 2004 yılında bir futbol karşılaşmasında başlayan ve 40 kişinin ölümüyle sonuçlanan Kürt-Arap çatışmasının yıldönümünde protesto gösterisi düzenledi.
yenişafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...