Üniversitelerin açılması, kentsel dönüşüm ve tayinler kiralık ev ihtiyacını artırınca, fiyatlar da uçtu. İstanbul’un bazı bölgelerinde 2 bin liraya tutulan daireler 4 bin liraya, 5 bin liralıklar 8-9 bin liraya, 3 bin liralıklar da 6-7 bin liraya tırmandı. Yoğun talebi fırsata çeviren bazı ev sahipleri “Çocuğum oturacak” bahanesiyle mevcut kiracısını çıkartarak evi başka birine yüksek zamla kiralamaya başlaması yeni davalara kapı açtı. Her hafta bu tür davaların geldiğini söyleyen uzmanlar, “Ev sahibi yüksek fiyattan kiralamak ya da aidat için çıkaramaz” uyarısı yaptı.
"İKİ KATINI VERMEYE RAZIYIM"
Remax Mia Bebek Gayrimenkul Brokerı Songül Toprak Özsan, kiralık talebinin arttığını söyledi. Bazı ev arayanların mal sahibine gidip, “Ben iki katını vermeye razıyım” dediğine dikkat çeken Özsan, mal sahibinin de kafası karıştığını ve kiracısına “Çocuğum gelecek” dediğine işaret eden Özsan, “Ancak ev sahibinin çoğu gelmiyor ve başka bir kiracı geliyor. Bu sefer dava açıyor ev sahibine. Bu tür davalar çok fazla var artık. Ya da evi su basıyor. Zararı da mah sahibi mahkemeye taşıyor. Her hafta böyle bir olayımız var” diye konuştu. Bazı mal sahiplerinin evinin zarar gördüğünü düşündüğü, kimilerinin de fiyatların yükselmesini beklediği için kiraya vermek istemediğine işaret eden Özsan, mal sahibini ikna etmek için konut sigortasına başladıklarını açıkladı.
6 AY SÜRE VERİLMEK ZORUNDA
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı ve AGK& AĞKOÇ Hukuk Bürosu Kurucusu Avukat Ali Güvenç Kiraz, Türk Borçlar Kanunu’nun, kira hukukunda açık hükümler içerdiğinin altını çizdi.
Kiracı tahliyesinin ancak haklı sebebe dayanabileceğine işaret eden Kiraz, bu nedenleri şöyle açıkladı:
Kiracının borcunu ödememesi, haklı ihtarla cezalandırılması. Kira sözleşmesine aykırılık. Mesela, kuaför olarak kiralanın bir yerin restorana çevrilmesi. Kişinin taşınmazı satması ve satın alanın ihtarname çekerek, ‘burada ben oturacağım’ demesi. Bunun için de kiracıya 6 ay süre verilmek zorunda. İhtiyaç sebebi. Yani ‘Oğlum, kızım ya da kendim oturacağım’ demesi. Bu türden tahliyede ise 3 yıl kiraya veremezsiniz. Bu maddelerden herhangi oluşmamışsa kira sözleşmesinin süresi dolsa da kiracı tahliye edilemez.”
EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER
Mal sahiplerinin ihtiyaç kozunu kullandığı ve bunun da tespit edilmesi durumunda yaptırımı olduğuna işaret eden Kiraz, “Yeni bir kiracıya verildiyse, bir yıllık kira ve taşınma bedeli tazminat olarak ödenir” dedi Yeni Borçlar Kanunu’nda 5 yıl olan oturma süresinin 10 yılla sınırladığına da işaret eden Kiraz, “Mal sahipleri 11 yıllık kiracıları varsa tahliye davaları açıyor. Ancak 3 ay öncesinden ihtirname göndermek zorunda. Tüm bu nedenlerle tahliye isteyenler 2-2,5 yıllık yargı süreciyle karşılaşacağını bilmeli” uyarısı yaptı.
AZALAN ARZ BAHANE
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarının, artan hammadde karşısında kontrolden çıktığını, bundan ilk zararı konut alıcılarının gördüğünü söyledi. İnşaat maliyetlerinin son bir yılda yüzde 100’ü aştığına işaret eden Durbakayım, “Kiralama yöntemiyle barınma ihtiyacını karşılama zorunluluğu, arz talep dengesini, talep lehine çevirdi. Gizli enflasyon gerekçesiyle konut sahipleri ve fırsatçı aracıların spekülatif artış yapması, konut kiralarının bir anda fırlamasına yol açtı” dedi.
KAYNAK: YENİŞAFAK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...