SMA hastalığının önlenmesine yönelik çiftlerin evlilik öncesi tarama programından geçmesini sağlayacak test uygulaması, Çankaya Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi’nde devam ediyor. 81 ilde dün itibarı ile SMA testlerine başlandığını belirten Çankaya Ana Çocuk Sağlığı Planlaması Merkezi Sorumlu Hekimi Hülya Avşar, “Öncelikle evlenecek çiftler müracaatta bulunuyorlar. Bu test bir zorunluluk olmadığı için biz çiftlere bu yönde öneride bulunuyoruz. SMA için önce erkekten kan alıyoruz, eğer bir taşıyıcılık varsa eş adayı kadından da kan testi alıyoruz. Taşıyıcılık varsa genetik laboratuvara yönlendiriyoruz. Testin sonuçlanma süresi daha belli değil” dedi.
EVLİLİK ÖNCESİ SMA TESTİ ÖNEMLİ
Testin yaptırılmasının aileler ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Avşar, “Sosyal medyada SMA’li hastaları ve ailelerin çaresizliğini görüyoruz. Sağlık Bakanlığının pahalı olan bu test uygulamasını başlatması büyük bir proje” değerlendirmesinde bulundu.
Yaz dönemine göre bu dönemde evliliğin az olması nedeniyle şu ana kadar yoğunluğun olmadığını aktaran Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birim Sorumlusu Doktor Ayten Türkay, “Süreçte bir sıkıntı yok. Biz tarama programlarına alışkınız. 27 Aralık itibarı ile laboratuvar kan numunelerini almaya başlayacak. Şu anda kanlar bizde duruyor. Pazartesi itibarı ile laboratuvarda kan teslimine başlanacak” diye konuştu.
Evlenecek çiftler rapor için başvurduklarında test hakkında bilgilendirme yapılacağını dile getiren Türkay, “Aile hekimlerinin bu bilgilendirmesini dikkate alıp, evlilik öncesi SMA testlerini yaptırsınlar. Tarama programlarında bir zorunluluk koyulmadığı için yapılması o aile ve toplum için çok önemli. Evlilik öncesi sağlık raporu almak üzere aile sağlığı merkezlerine başvuran çiftlerden özellikle ücretsiz SMA taraması testlerini yaptırmasını istiyoruz” diye konuştu.
Evlilik öncesi rapor almaya gelen Burhan Avcı (23) ve Meryem Sağlam (24), “Çocuklarımız ve geleceğimiz için olması gereken bir uygulamaydı. İlerde çocuğun hayatı için ve kendi hayatımızda pişmanlığın olmaması için gerekli bir uygulamaydı ve biz de gönüllü olduk. İlk önce kan testi verdik. Umarım kalıtsal genetik bir durum veya taşıyıcılık yoktur” dediler.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...