Fas’ın Katar’daki Dünya Kupası’nda elde ettiği büyük başarı ülkedeki ekonomik sorunların gölgesinde kaldı.
EKONOMİK SORUNLARLA BOĞUŞULUYOR
Fas, Avrupa’nın en iyi futbol takımlarından bazılarını yenerek Katar’da Dünya Kupası’nda yarı finale kadar yükseldi. Bu olay bir Afrika takımı için ilkti ve Arap dünyasındaki taraftarların büyük coşkusuna neden oldu. Ancak Kuzey Afrika ülkesi bir yandan futbol takımlarının başarısını kutlarken diğer yandan kuraklık ve Rusya Ukrayna savaşının neden olduğu fiyat artışları ile boğuşuyor.
ENFLASYON SON OTUZ YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE
Milli takımın başarısı son otuz yılın en yüksek enflasyon seviyesi olan yüzde 8’i aşan yıllık enflasyonla uğraşan Faslı tüketiciler ve işletmeler için iyi bir dikkat dağıtıcı olsa da sosyal medyada başarıyı kutlayan Faslı taraftarlar da yüksek fiyatlardan şikayet etmeye başladı. Ülkedeki finans kuruluşları, Fas Merkez Bankası’nın salı günkü üç aylık toplantısında gösterge faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 2,5’a çıkaracağını tahmin ediyor. Bu, eylül ayındaki artışın ardından para politikasındaki ikinci sıkılaştırma olacak. Ayrıca faizlerin bu oranla 2008 sonrası en yüksek seviyeye çıkması bekleniyor.
DÜNYA KUPASI KUTLAMALARI PROTESTOYA DÖNDÜ
Toplumdaki tepki ise Dünya Kupası sırasında sokaklara da sıçradı. Faslı yetkililer, Rabat’ta ve ülkenin en büyük şehri Kasablanka’da yüksek fiyatları, yolsuzluk iddialarını ve insan hakları kısıtlamalarını kınayan gösterilere izin verdi.
İMF FAİZLERİ ARTIRIN DEDİ
Diğer yandan Fas’ın ana ticaret ortağı Avrupa Birliği de dahil olmak üzere pek çok merkez ekonomi parasal sıkılaştırma dalgasına girmiş durumda. Bu da Fas’ı parasal sıkılaşma hamlesine iten bir başka gelişme. Uluslararası Para Fonu (IMF) kasımda yaptığı değerlendirmede, Fas’ın yıllık enflasyonu 2024’te yüzde 2’ye indirme hedefini tutturması için faizleri artırması gerekeceğini söyledi.
"TARIMLA AYAKTA DURUYORLAR"
Bloomberg’in aktardığına göre, başkent Rabat merkezli bir düşünce kuruluşu olan MIPA’nın kurucu ortağı Rachid Aourraz, konu ile ilgili değerlendirmesinde, “ekonominin yüksek vergi tahsilatı ve fiyatları nispeten kontrol altında tutmaya hâlâ yardımcı olan tarım sektörü sayesinde bir miktar dayanıklılık gösterdiğini ancak yetkililerin krizin bu kadar uzun süre devam etmesine hazırlıklı olmadığını” söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...