Türkiye'nin yüzde 8.2’lik büyüme oranı, yurtdışında da ses getirdi...
Türkiye’nin 3’üncü çeyrekte açıkladığı yüzde 8.2’lik büyüme oranı, yurtdışında da ses getirdi. Ancak ABD ve İngiltere’nin önde gelen gazeteleri büyüme rakamlarında ikiye bölündü. Wall Street Journal, Türkiye’nin ‘Anadolu kaplanı’ olduğunu bir kez daha kanıtladığını yazarken, Financial Times ‘sert düşüş’ uyarısında bulundu
ABD’nin ekonomi çevrelerinin en çok okunan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini,bu yılın 3’üncü çeyreğinde yüzde 8.2 oranında büyüyerek ‘Avrasya’nın kaplanı’ olduğunu bir kez daha kanıtladığını yazdı.
Gazetenin internet sayfasında çıkan haberde, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sının (GSYH) 2011 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8.2 oranında arttığı, bu oranın ekonomistlerin ve pazarın yüzde 6.6 olarak tahmin ettikleri büyüme oranının çok üzerinde olduğu kaydedildi.
Haberde Türkiye’nin hızlı ekonomik büyüme ivmesinin, Ankara’nın Ortadoğu ve Avrupa’daki komşularının siyasi çalkantılarla ve ekonomik kurtarma planlarıyla boğuştuğu bir dönemde gerçekleştirildiği vurgulandı.
Türkiye yavaşlayacak mı?
Gazeteye konuşan BGS Partners Analisti Özgür Altuğ, “Türk ekonomisi durdurulamaz” yorumunda bulundu. Altuğ, Türkiye’nin büyüme hızının kendisi gibi pek çok ekonomist için sürpriz olduğunu, kendilerinin bu kez biraz daha yavaş bir büyüme beklediklerini söyledi.
Duruma, “Türkiye ‘Asya tarzı’ büyüme dinamikleri göstermeye devam ediyor” yorumu getiren Royal Bank of Scotland (RBS) ise bu yıl Türkiye’nin bütçe açığının GSYH’sinin yüzde10’una ulaşmasının beklendiğine ve bu konuda kayda değer hiçbir iyileşme gözlemlenmediğine dikkat çekmeyi de ihmal etmedi.
İngiliz Financial Times gazetesi ise konuya bambaşka bir açıdan baktığı haberinde ‘sert iniş riski’ uyarılarına vurgu yaptı. Jonathan Wheatley tarafından ‘Türkiye yavaşlayacak mı, çakılacak mı?’ başlığı altında kaleme alınan yazıda, ‘Türkiye sert inişe mi geçti?’ sorusu soruldu. İhracat pazarlarının büyük bir darbe yemeye hazırlandığı şu günlerde, ülkedeki iç talepteki büyümenin de sert bir şekilde daraldığına dikkat çeken gazete, “Dünyanın en büyük 2’nci cari işlemler açığını finanse etmek için mücadele veren Merkez Bankası’nın sıkı para politikası, Türkiye’nin işini zorlaştırıyor” dedi.
Son zaferi olabilir
Yazıda şunlar yer aldı:
“GSYH açısından bakıldığında bu Türkiye’nin son zafer haykırışı olabilir. Bir önceki 3 aylık dönemde sadece yüzde 0.6 büyüyen ihracatta kaydedilen yıllık artış yüzde 10.8 oldu. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi krizinin birlik ekonomisinde yol açtığı büyük sarsıntı nedeniyle dış talepte büyüme beklentisi pek iç açıcı değil. Bundan dolayı ülkenin iç talebe bağımlılığı artıyor. 3’üncü çeyrekte iç talebin yıllık büyüme oranı yüzde 7.4 oldu ki bu da oldukça sağlıklı. Ancak bu rakam bir önceki dönemde kaydedilen yüzde 13.6 büyüme ile kıyaslandığında hızlı bir düşüş ortaya koyuyor.”
Yazıda görüşlerine yer verilen Capital Economics’ten William Jackson da, “İç talepteki büyüme üzerinde büyük bir baskı var” yorumu yaptı.
ABD limanları ‘işgal’ altında
ABD’deki gelir dağılımındaki dengesiz nedeniyle Wall Street’i protesto eden eylemciler bu kez ülkenin Batı Kıyısı’ndaki işlek limanlarında hayatı durdurdu. Kaliforniya, Oakland, Portland, Oregon, Vancouver, Kanada ve hatta Alaska’ya kadar sıçrayan eylemler zincirinde bazı limanlar durumdan olumsuz etkilendi. ABD’deki gelir dağılımındaki dengesiz nedeniyle Wall Street’i protesto eden eylemciler bu kez ülkenin Batı Kıyısı’ndaki işlek limanlarında hayatı durdurdu. Kaliforniya, Oakland, Portland, Oregon, Vancouver, Kanada ve hatta Alaska’ya kadar sıçrayan eylemler zincirinde bazı limanlar durumdan olumsuz etkilendi.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |