Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi politikasının enflasyon ve kurdaki kalıcı etkileri sürüyor. Eylül ayında 7 lira 30 kuruş seviyesinde olan dolar 14 lira sınırında 13 lira 42 kuruş seviyesinde seyrediyor.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi, aralık ayında yüzde 19,35 arttı. 2021 yılı enflasyonu ise yüzde 82,81 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu, aralık ayı enflasyonunu yüzde 13,58 olarak açıklarken, yıllık enflasyon yüzde 36,08 olarak açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon neticedir' tezi doğrultusunda hayata geçirilen 'yeni ekonomi modeliyle' ilgili konuşmuştu.
Bakan Nebati, "Biz, ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var. Bunu yaparken de eklektik olmayı, ülkenin gerçeklerine, iç dinamiklarine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını da birlikte yürüterek, bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz. 20 Aralık tarihi bir milattır. Döviz üzerindeki köpük kısa bir süre içerisinde terse çevrilecek." demişti.
FİTCHTEN TÜRKİYE'YE UYARI
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings,Türkiye'de artan enflasyon ve izlenen heterodoks politikaların makroekonomik ve finansal riskleri artırdığını belirtti.
Fitch Ratings, Türkiye’nin kamu borcunun benzerlerine göre düşük olmasına rağmen borçlanma maliyetinin hızlı bir şekilde yükseldiğini belirterek, “Yüksek enflasyon ve kurdaki değer kaybına karşı uygulanan mali politikalar kamu maliyesini kurdaki dalgalanmalara karşı daha hassas hale getiriyor ve makroekonomik oynaklığı artırıyor” dedi.
Artan enflasyon ve heterodoks politikaların makroekonomik ve finansal riskleri artırdığını belirten kurum, enflasyon ve kurdaki değer kaybının etkisini sınırlamaya çalışan mali önlemlerin Türkiye’nin kuvvetli tarafı olan kamu maliyesi üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi.
Alınan önlemlerin yurt içi güvendeki sert düşüşün nedenlerine çözüm üretmediğini vurgulayan Fitch Ratings, güvendeki düşüşün, negatif reel faiz oranlarının ve 2023 seçimleri öncesinde izlenebilecek ekonomi politikalarıyla ilgili belirsizliğin kurdaki değer kaybının arkasında yatan nedenler olduğunu ifade etti.
'ORTODOKS' VE 'HETERODOKS' EKONOMİ POLİTİKALARI: NE ANLAMA GELİYOR?
Yunanca orthos (doğru) ve doxa (inanç, öğreti) sözcüklerinden oluşan 'ortodoks', 'doğru inanç' anlamına geliyor. Ekonomi alanında geleneklere, genel kabul görmüş görüşlere bağlı olan uygulamalara deniyor. Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı veriliyor.
Yunanca heteros (farklı) ve doxa sözcüklerinden türetilen 'heterodoks' ise 'farklı inanç' demek. Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...