Rum basın haberlerine göre, BM Genel Kurul çalışmaları için New York'ta bulunan Hristofyas, dün gece, Ban'la görüştü. Hristofyas, yaklaşık 20 dakika süren görüşmede, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'deki sondajlara ilişkin uyarılarını şikayet etti.
Hristofyas, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ''Genel Sekreter'in kendisine; bu konuları Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la konuşacağı sözü verdiğini'' belirtti.
''Bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi'nin (BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı) Alexander Downer'la son raporu görüşmesi aracılığıyla tutumunu belirlemiştir. Bu tutum nettir ve Genel Sekreter'in Türk liderliğiyle görüşmesinde bu tutumu izleyeceğinden eminim'' diyen Hristofyas, ''Genel Sekreter, 'Kıbrıs Cumhuriyeti;nin araştırmaları kesmesi veya ertelemesine ilişkin hiçbir şey söylemedi, söyleyeceğini de zannetmiyorum'' ifadesini kullandı.
''Araştırmalara devam edeceğiz"
Kıbrıs Rum yönetimin doğalgaz sondajları konusunda tutumunun net olduğunu dile getiren Hristofyas, şöyle devam etti:
''Araştırmalara devam edeceğiz. Araştırma yapmak 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakkıdır ve umarım hidrokarbon bulunsun. Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın kaybedeceği bir şey yoktur, kazanacaklarından emin olsunlar. Bunu Türkiye'nin de Sayın Eroğlu'nun da anlaması gerekir.''
Müzakereler
Genel Sekreter'e Kıbrıs sorununun çözüm prosedüründeki 'sorunlardan' da söz ettiğini belirten Hrsitofyas, sorunların, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun selefi Mehmet Ali Talat'la daha önce varılan görüş birliklerinden ''caymasından'' kaynaklandığını savundu.
Hristofyas, ''yoğunlaştırılmış müzakerelerde gerileme bulguları bulunduğunu, bu nedenle de gidişatının o kadar da hoş olmadığını'' söyleyerek, bunu BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında da dile getireceğini anlattı.
Hristofyas, ''Bu, kaygı yaratıyor, BM Genel Sekreteri'nin liderleri Ekim ayı sonunda New York'a çağırma konusundaki planlarında bazı değişiklikler olup olmadığı sorusunu akla getiriyor. Birilerinin tavır değiştireceği ve daha çok görüş birliğine ulaşacağımızı ummak için daha Ekim ayına kadar vaktimiz var'' dedi.
''Müzakerelerde şu ana kadar varılan görüş birliklerinin ikinci derece öneme sahip konularda olduğunu, geçmişte varılan ve çok ciddi görüş birliklerinden kaymalar bulunduğunu'' kaydeden Hristofyas, ''Dolayısıyla Ekim ayına kadar, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında daha çok görüşme yapılacağı için Türkiye'nin davranışlarında bir şeyler değişeceği ümidini saklı tutuyorum'' ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreteri'nin, ''mümkünse, davranışlarını düzeltilmesi'' hedefiyle müdahale etme niyeti gösterdiğini belirten Hristofyas, ''Sanırım Genel Sekreter, Türk liderliğiyle ve Sayın Eroğlu ile görüşmelerinde buna işaret edecektir'' dedi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |