Turktime'dan Yiğit Subak'ın özel haberine göre, Otonomi'de bulunan oto galeri sahiplerinin ortak derdi sattıkları araçların yerine yenisini koymakta zorlandıkları ve ticaret yaparken artık mecburen sermaye daralmasına gittiklerini belirttiler.
İŞTE OTO GALERİCİLERLE YAPTIĞIMIZ SÖYLEŞİMİZ:
YENİ OTOMOTİV - HULUSİ CANKURTARAN
35 yıldır oto galericilikle uğraştığını ifade eden Hulusi Cankurtaran 2021 yılında satışların arttığını ifade ederek, "Pandemiden dolayı 2021 yılı otomobil piyasasında yüzde yüz artış görüldü. Çünkü pandemide insanlar otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanmadılar. Eşine, çocuğuna araba almaya yöneldiler. Bu sene yüzde yüz bir fiyat artışıyla birlikte satışlar da ikiye katladı" dedi.
Cankurtaran, otomobil fiyatlarının yılın ilk aylarında küçük bir düşüş gördüğünü ancak günümüzde aşırı artış yaşadığını "Son 3-4 ayda öyle bir artış var ki bazı otomobillerde yüzde 40'a kadar fiyat artışı yaşandı. Bunun sebebi de otomobil piyasasında pandemiden dolayı çalışamayan otomotiv fabrikalarının piyasaya az otomobil sürmesi oldu.Özellikle çip krizi sıfır otomobillerin üretimini ve piyasaya sürülmesini engelledi. Otomobil insanlar için zaruri bir ihtiyaçken artık yatırım aracı haline geldi" sözleriyle dile getirdi.
DÖVİZ YATIRIMI YERİNE OTOMOBİL YATIRIMI YAPILIYOR
Vatandaşların otomobili dolar, euro ve altın gibi değer kazanan bir yatırım olarak gördüğünü aktaran Hulusi Cankurtaran şunları söyledi:
"Geçen sene 200 bin TL'ye sattığım arabanın fiyatı şimdi 600 bin lira. 300 bin liraya sattığım araba 750 bin lira oldu.
Elimizdeki sermayemiz daraldı. Geçtiğimiz yıl 40 arabayla çalışırken şimdi 25 arabaya düştü. İkinci el otomobile bankaların verdiği kredi çok düşük 1,5-1,7 gibi müşteri alıp üç ay sonra bir yıllık faizi eriyip gidiyor. Otomobilinin fiyatı artıyor ve kara geçiyor. Şu anda otomobil çok büyük bir yatırım."
AKSELİ OTOMOTİV - MURAT AKSELİ
Yedi yıldan bu yana galericilik yaptığını söyleyen Otonomi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akseli, "2021 yılı için satışlar beklediğimizin üzerinde gerçekleşti. Sıfır otomobillerin piyasaya sürülmemesi ikinci el otomobile talebi arttırdı. Ancak biz galerici esnafı olarak sattığımız arabaları yerine koyamıyoruz. Bugün 200 bin liraya sattığımız aracı tekrar vitrine koymak istediğimizde 210 bin liraya çıkıyor. Sattığımızın yerine araç koyamıyoruz." dedi.
"İKİNCİ EL FİYATI SIFIRDAN PAHALI"
Otomobilde ikinci el piyasasının hızlı yükselişinden bahseden Akseli, "İkinci el piyasası öyle bir yükseldi ki emin olun bazı araçların ikinci eli sıfır fiyatından yüksek durumda şu an için. Bu da sektörle alakası olmayan kişilerin bu işi yapmasıyla ilgili, biz burada yılın 365 günü bulunuyoruz. Ticareti yürütüyoruz. Piyasanın yüksekliğinden aracımızı satmaya korkuyoruz" ifadelerini kullandı.
BÜYÜK MAĞDURİYETLERİMİZDEN BİR AL-SATÇILAR
Otomobil esnafı olarak kayıt dışı ticaretin kendilerini zora soktuğunu belirten Akseli, "Bizim mağdur olduğumuz bir konu da kayıt dışı satış yapanlar yani al-satçılar. Biz her aldığımız ve sattığımız aracın vergisini ödüyoruz.İnsanlar bunu ek iş olarak yapıyor ve bu sektördeki esnafı olumsuz etkiliyor. Al sat yapmak yerine gelip galeri açabilirler.Biz burada ekspertiziyle, garantisiyle müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutuyoruz" şeklinde konuştu.
DEVLETİN ÇOK BÜYÜK KAYBI VAR
Al-satçıların kayıt dışı ticaretinden dolayı devletin büyük gelir kaybına uğradığını söyleyen Murat Akseli, "Araç satışında en büyük pay kayıt dışı olarak gerçekleşiyor. Sektörde yıllık 7 milyon ikinci el araç satışı var. Bunun 2 milyonu bizim gibi galericilerin sattığı kayıtlı, vergisinin verildiği satışlar. 1,5 milyonu kendi aracını değiştirenler arasında satılıp-alınan araçlar. Diğer 3,5 milyon araç ise "al-sat" yapanların piyasaya sürdüğü kayıt dışı tutulan ticaret. Bu sistemde en büyük pay kayıt dışı ticaretin. Bu sektörde bulunan esnaf da müşteri de mağdur oluyor" açıklamasını yaptı.
"ESNAF OLARAK MAĞDURUZ"
Murat Akseli konuşmalarına şöyle devam etti: "Burada 650 esnaf var site içerisinde 5 adet aktif noter var. Burada günlük araç satışı 480 ila 500 arasında. Türkiye'de böyle bir satış yok. Böyle bir konsept de yok. Ancak esnaf olarak şu an hepimiz mağduruz, sattığımız aracın yerine yenisini koyamıyoruz.
"BU İŞLE ALAKASI OLMAYAN TİCARETİNİ YAPIYOR"
Örnek olarak bu meslekle hiç alakası olmayan doktor, hakim, kuaför, yayınladığı ilanın altına 'aynı araçtan 5 adet daha var' yazıyor. Vatandaş 300 bine almış 5 adet aracı 3 gün sonra 350 bin liradan siteye koyup kar ediyor.
"AL-SATÇI NOTERDE SATIŞ SIRASINDA ARACINA ZAM YAPIYOR!"
Biz bireyselden araç alıyoruz. Vatandaşla pazarlığı yapmışız 400 bin liraya anlaşmışız. Ekspertizi yaptırıp kaporasını vermişiz. Şehir dışında aracı almaya gidiyoruz ama vatandaş noterde tekrar vazgeçiyor. Diyor ki 'benim arabamın değeri bu değil. 450 bin lira istiyorum'. Şu anda bunlarla karşılaşıyoruz. "
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...