İstanbul’daki toplantıları basın toplantısıyla değerlendiren Babacan, "Küresel ekonomiye yön veren kim varsa hepsi İstanbul’daydı" ifadesini kullandığı bu yılki toplantıların ana temasını küresel ekonomik krizin oluşturduğunu, bu nedenle bu yılki Dünya Bankası-IMF yıllık toplantılarının çok kritik bir konjonktürde gerçekleştiğini vurguladı.
Babacan, bu toplantılarda, uluslararası ekonomi ve finans camiasında artık "İstanbul Kararları" olarak anılacak önemli kararlar alındığına dikkat çekerek, bunlar üzerinde durdu. Bu kararlardan, Türkiye açısından en önemlilerinden birinin, "IMF yönetim yapısının reformu kapsamında kotaların artırılması ve dağılımın daha adil hale getirilmesi" olduğuna işaret eden Babacan, şöyle devam etti:
"Buna göre, 2011 yılı Ocak ayına kadar IMF’de kendi ekonomik kapasitesine göre yüksek temsil edilen ülkelerden bizim gibi ekonomisinin gerçeklerine göre daha düşük temsil edilen ülkelere, gelişmekte olan, yükselen piyasa ülkelerine en az 5 puanlık kota artırımı yapılması kararlaştırıldı. Yani en az 5 puan, gereğinden fazla temsil edilen ülkelerden alınıp, gereğinden daha düşük temsil edilen ülkelere kaydırılmış olacak. Bu kararın uygulanması ile birlikte yükselen piyasa ekonomileri arasında son yıllardaki dinamizmi ve güçlü performansı ile ile ön plana çıkan Türkiye’nin IMF’deki temsil gücü de önemli ölçüde artacak."
Toplantılar sırasında gerçekleştirilen temaslar hakkında da bilgi veren Babacan, "Yapmış olduğumuz toplantılar bir kez daha gösterdi ki, uluslararası camianın, uygulamakta olduğumuz ekonomi politikalarına güveni tamdır ve ülkemize olan yatırımcı ilgisi de artmaktadır" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |