İran’a uygulanan yaptırımların P5+1 ülkeleri ile imzalanan nükleer anlaşma kapsamında kaldırılmaya başlanması tüm dünyada büyük yankı uyandırırken, bu gelişmenin ekonomik yansımaları da merak konusu oldu.
IMF'nin İran Masası Şefi Martin Cerisola ve Moody’s Analisti Shirin Mohammadi AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.
"Yüzde 4 ek büyüme bekliyoruz”
Düşen petrol fiyatlarıyla yeniden resesyonun eşiğine gelen İran’ın kalkınmak için önemli bir fırsat yakaladığını belirten Cerisola, “Kalkan yaptırımların İran ekonomisine yüzde 4 civarında ek büyüme getirmesini bekliyoruz. Bunun yüzde 2’si artan petrol üretiminden, yüzde 1’i düşen ticaret ve finansal maliyetlerinden ve geri kalanı petrol dışındaki sektörlerdeki ivmelenmeden sağlanacak” değerlendirmesini yaptı.
“Düşük petrol fiyatları İran’ın cazibesini azaltabilir”
Cerisola, öte yandan son 12 yılın en düşük seviyelerinde seyreden petrol fiyatlarının ülkenin üretim ve ihracatını artırma hızını olumsuz etkileyebileceğine işaret ederken, “Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, İran’a yönelik yatırımların cazibesini azaltabilir” görüşünü paylaştı.
İran’ın petrol için yeni pazarlar bulmasının düşen küresel talep nedeniyle zor olacağını öngören Cerisola, bu sorunlara rağmen geçmişe göre artacak petrol satışlarının ekonominin diğer sektörlerini de canlandırmasını beklediklerini ifade etti.
“Petrol fiyatları daha da düşebilir”
Moody’s Analisti Mohammadi ise İran’ın günlük petrol üretimini yıl sonuna kadar 1 milyon varile çıkarmayı planladığına dikkati çekerek, “Eğer İran bunu başarır, diğer petrol üreticileri üretimi kesmez ve küresel talep artmazsa, petrol fiyatları daha da düşebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Mohammadi, öte yandan, İran'ın doğalgaz ve petrol tesislerinin uzun yıllar süren uluslararası izolasyon nedeniyle kullanılmamaktan ötürü aşırı derecede yıprandığını vurgulayarak, İran'ın hedeflenen üretim seviyesine ulaşmak için petrol endüstrisine 185 milyar dolar civarında yatırım yapması gerektiğini dile getirdi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...