E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İnsanlık Resmen Öldü 3,7 Milyon Somalili Gıdaya Muhtaç, 2 Milyon Kişiye Yardım Ulaştırılamıyor!

3.7 milyon kişinin gıdaya muhtaç olduğu Soma-li'de her gün on binler hayatta kalmak için göçüyor. 2 milyon Somalili'ye yardım ulaştırılamıyor.

6.08.2011 - 12:41
İnsanlık Resmen Öldü

Kuraklık ve kıtlık başta Somali olmak üzere tüm Afrika Boynuzu’nu esir aldı. BM Çocuklara Yardım Fonu’na göre, Afrika Boynuzu bölgesinde kuraklık ve kıtlık nedeniyle 2.3 milyon civarında çocuk gıda yardımına muhtaç. Bunların en az 640 bini Somali’de. 500 bin çocuk ise ölüm sınırında. BM’nin hedeflediği 2 milyar dolarlık yardımın yaklaşık dörtte birini veren ABD, geçen 90 gün içinde ölen 5 yaşından küçük çocuk sayısının 29 bini aştığını tahmin ediyor.

Dünya seferber oldu
Yetişkinlerle birlikte, gıda yardımına ihtiyaç duyanların sayısı Afrika Boynuzu’nda 12 milyonu, sadece Somali’de ise 3.7 milyonu geçiyor. BM’nin ilan ettiği kıtlık bölgesi, Somali başkenti Mogadişu’nun bazı yerlerini de kapsıyor. Ancak halen 2 milyondan fazla Somaliliye yardım ulaştırılamıyor. Dünya ülkeleri de Somali ve diğer Afrika Boynuzu ülkelerine yardım için seferber oldu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Somali’nin önemli bölümünü kontrol eden Şebab hareketinden yolları açmasını istedi.

Açlığın nedeni siyasi boşluk
Somali’de 20 yıl önce patlak veren iç savaş büyük bir insanlık dramını beraberinde getirdi. 1992’deki açlık felaketinde 450 bin kişi öldü. İç savaş 1986’da Siad Berre’nin Etiyopya destekli isyanla alaşağı edilmesiyle başlamıştı. Berre’yi yeniden iktidara getirmek isteyenlerin karşı devrim girişimiyle ülke kaosa sürüklendi ve fiilen bölündü. Ülkenin büyük bölümü İslami Mahkemeler Birliği’nin (İMB) kontrolüne girdi. Dünya 2004’te Nairobi’de kurulan Ulusal Geçiş Hükümeti’ni tanıdı. 2006’da Etiyopya’nın müdahalesiyle İMB Mogadişu’dan sürüldü. İMB’nin dağılmasıyla Şebab geçici hükümetle savaşa tutuştu.

‘Mogadişu’da her gün 100 kişi ölüyor’
Somali’nin başkenti Mogadişu’da Kimse Yok Mu Derneği’nin temsilciliğini yürüten Bilal Çelik, Radikal’e ülkede yaşanan açlık dramını anlattı:
3 Nisan’dan bu yana Mogadişu’ya dördüncü gelişim. Burada insanlar hem kuraklık hem de güvenlik sıkıntıları nedeniyle daha güvenli ve gıda bulabilecekleri yerlere göç ediyor. Göç ettikleri yerlerin başlında Mogadişu var. Şehirdeki yıkık dökük, iç savaşta zarar gören binalarda barınıyorlar. Nereyi boş bulurlarsa oraya dört dalı büküp üzerine bezler örterek çadır kuruyorlar.

‘Burada her yer kamp’

En yaygın hastalıklar tifo, dizanteri, sıtma, difteri ve kolera. Kullanmak için su var ama içmek için temiz su bulmak çok zor. Önceki gün hastane kaynaklarından aldığımız bilgilere göre Mogadişu’da günde 100 kişiden fazla kişi hayatını kaybediyor. Ancak bunlar sayılabilenler.
Burada her yer kamp aslında. İnsanlar boş buldukları yerlere öbekleniyor. Yardım dağıtmak çok zor. “Yemeği alırsam yaşarız, alamazsam ölürüz” diyorlar. Bu nedenle çadırlara kart dağıtıp yardımı merkezden veriyoruz. İnsanların normal gıda seviyesine ulaşması için bir hayli yardım gerekiyor. Çok dramatik hikayelerle karşılaşıyoruz. Örneğin bir kampa gittik, çocuklar vardı, en büyüğü 13 yaşında bir kızdı. 7 kardeşi varmış, gelirken annesi de babası da yolda ölmüş. Ailelerden çocuğunu kaybetmeyen neredeyse yok. Bazı çocuklar ailelerini kaybetmiş, birilerinin peşine takılmış gelmiş. 35-40 yaşlarında bir kadın çadırında ağlıyordu. Sıtma olmuş, 1 liralık sıtma ilacını alamamış.


‘Açlıktan ölen insanları gördüm’
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, henüz döndüğü Somali’de şahit olduklarını Radikal ile paylaştı:
Kenya sınırındaki Dadaab kampını ve Somali’nin başkenti Mogadişu’daki kampı gezdim. İnsanların açlıktan ne hale geldiğini gördüm. Ölümle yüzleştik. Pek çok felaket bölgesi gördüm ama ilk defa açlıktan ölenlerle karşılaştım. Bir anne iki çocuğundan birini kaybetti, diğerini de kaybetmek üzereydi. İnsanlar güneyden 450 km, 600 km yol yürüyerek gelmişler. 100 binin üzerinde insan var. Kamplarda hiçbir insani koşul mevcut değil.

‘Tek risk Şebab değil’
Daab’da ise 1992’de BM tarafından kurulmuş 90 bin kapasiteli bir kamp var. Ama kuraklık ve kıtlık nedeniyle kamptakilerin sayısı 480 bini aşmış. Yardımların güney bölgesine götürülmesi konusunda risk var. Ancak bu risk sadece Şebab örgütünden kaynaklanmıyor. Otorite boşluğu var, Afrika Birliği askerlerinden yerel milislere ve aç insanlara kadar bir çok yerden tehlike gelebilir.


Ankara, Somali’ye el uzatıyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin, Afrika’daki açlık dolayısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı acil toplantıya çağırdığını söyledi. Davutoğlu, cuma namazını kıldığı Balgat’taki Barbaros Camii çıkışında yaptığı açıklamada teşkilatın Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştüğünü ve acilen devreye girmelerini istediklerini belirtti. Somali’deki durumu değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Somali için başlattığı yardım kampanyasında gönderilen SMS’lerin 350 bini geçtiğini belirtti.

Türkiye’den giden yardımlar
Türk Kızılayı: Kampanyanın yardım malzemelerinin 40 tonluk ilk bölümü uçakla bölgeye ulaştırılacak. Ayrıca ağustos ayı içinde ‘İyilik Gemisi’ ile Somali’ye yardım gönderilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı: Diyanet’in başlattığı kampanyada ‘AFRİKA’ yazıp 5601’e atılan her SMS 5 TL yardım olarak Somali’ye gidiyor. Türk Diyanet Vakfı ile ortaklaşa “Her Evden Bir Fitre ve Bir İftar Afrika’ya” kampanyası düzenleniyor.

Deniz Feneri Derneği: İlk etapta en çok ihtiyaç duyulan gıda, temiz su ve sağlık malzemelerinden oluşan insani yardım ulaştırılacak.

Kimse Yok Mu Derneği: Şimdiye kadar 5 milyon liraya yakın yardım toplandı. Bölgeye gemiyle 160 tonluk yardım gönderilecek.

İHH İnsani Yardım Vakfı: 15 Ağustos’ta yola çıkması planlanan 3 bin tonluk yardım gemisi hazırlıklarını sürdürüyor.


YARDIM İÇİN...
Kızılay Hesap Numaraları
Bütün bankalardaki Kızılay hesapları.
SMS ile yardım ise ‘‘AFRIKA’’ yazarak 2868’e gönderilecek olan SMS ile 5 TL yardımda bulunuluyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı
‘AFRİKA’ yazıp 5601’e atılan her SMS 5 TL yardım olarak Somali’ye gidiyor.
Deniz Feneri Derneği
Garanti Bankası Fatih şubesi (şube Kodu 062)
TL TR17 0006 2000 0620 0000 0099 99
USD TR71 0006 2000 0620 0000 0099 97
EURO TR44 0006 2000 0620 0000 0099 98
KİMSE YOK MU DERNEĞİ
BANK ASYA HESAP NUMARALARI
TL Hesabı 88 88 88-1 TR930020800021008888880001
USD Hesabı 88 88 88 -2 TR660020800021008888880002
EUR Hesabı 88 88 88 -3 TR390020800021008888880003
SMS ile yardım ise “ACLIK” yazıp 5777`ye gönderilerek 5 liralık yardımda bulunulabiliyor.
İHH BANKA HESAP NUMARALARI:
Ziraat Bankası (TL) : 2124994-5007
Türkiye Finans (TL) : 327930-1
SMS ile yardım ise “AFRIKA” yazıp 3072`ye gönderilerek 5 liralık yardımda bulunulabiliyor.

radikal

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 6 Ağustos 2011 Cumartesi 16:44

Devesiyle birlikte çölde giden bedevi, güçlükle yürüyen, susuzluktan dudakları kurumuş bir adama rastlamış.Adam bedeviyi görünce ondan su istemiş. Bedevi devesinden inerek ona su vermiş. Suyu içen adam birden deveye atladığı gibi kaçmaya başlamış. Bedevi arkasından bağırmış: - Tamam, deve'yi al git ama sakın bu olayı kimseye anlatma!Bunun üstüne hırsız duraklayıp, bu sözün nedenini sormuş. - Eğer anlatırsan, demiş bedevi, bu her yere yayılır ve insanlar bir daha çölde muhtaç birine yardım etmez!

Yorumu oyla      21      10  
Misafir 6 Ağustos 2011 Cumartesi 15:42

deniz feneri ihh vs gibiler hadi gösterin kendinizi işte aç ve muhtaç insanlar gönderin geminizi yardımlarınızı filistinde böyle bir trajedi yok filistin sorunu başka bir şey öyle gemiyle yardım ve yiyecekle çözülür bir şey deyil zaten sizin boyunuzuda aşar gösterin insanlıgınızı ve samimiyetinizi....

Yorumu oyla      21      11  
Misafir 6 Ağustos 2011 Cumartesi 13:16

Bu resimler dahi insanlığın ne durumda olduğunu,uygarlığı,insan haklarını savunan zengin devletlerin nasıl iki yüzlü olduğunu anlatmaya yetiyor.hazin tablolar insanın moralinide bozuyor ama sizde haklısınız,yayınlamakla.Kızılay aracılığı ile yardım yapacağım.

Yorumu oyla      21      11  
hulya 6 Ağustos 2011 Cumartesi 12:51

İnsanlar üstün hizmet sahibi DENİZ FENERİ ni görünce, birilerine yeni holdingler kurulmasını istemiyorda ondan.

Yorumu oyla      25      11  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şili'de Maden Kazasının Yıldönümü
Geçen yıl 69 gün boyunca yerin 700 metreden fazla altında mahsur kalan ...
Kıbrıs'ta Yeni Kabine Görev Başında
Enerji santrali patlaması sonası istifa eden kabinenin yerini alan yeni ...
Jüpiter'e Yolculuk Başladı
NASA tarafından tasarlanan insansız uzay mekiği Juno, Jüpiter'e doğru ...
 
Afganistan'da Kanlı Gece
Afganistan'daki NATO gücüne ait bir helikopterin dün gece ülkenin orta ...
Kadına Şiddeti Önlemede Avusturya Modeli Geliyor
Adalet Bakanlığı'na bağlı ekipler kadına şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar ...
Süper Hızlı F1’le Direğe Tosladı
İngiltere’de “Mr. Bean” serileri ve şovlarıyla tanınan aktör Rowan Atkinson, ...
 
Çin'de facia gibi kaza: 17 ölü
Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde meydana gelen trafik kazasında ...
Haiti ve Dominik'te Fırtına: 4 Ölü
Karayip Denizi'nde etkili olan Emily tropikal fırtınasının yol açtığı ...
Başbakanlık Konutundan Cezaevine...
Ukrayna'nın eski Başbakanı Yulia Timoşenko, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle tutuklandı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
Çankaya Köşkü
Bütçe
Brezilya
zonguldak maden
İthalat
avrupa
Hidayet Türkoğlu
Hanefi Avcı