2006’da kentsel yenileme alanı ilan edilen İstanbul’un tarihi semti Süleymaniye’ne kentsel çöküntü alanı haline geldi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi’nin birinci etabında yer alan 700 bağımsız bölümünün yapımını Kuzu İnşaat ile Katar devletinin Türkiye'de kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş gerçekleştirecekti.
2010'dan beri yıkımların devam ettiği İstanbul'un tarihi semti Süleymaniye'de yenileme çalışmaları 30 Kasım 2018’de gerçekleştirilen temel atma töreniyle başladı.
Toplam 700 dönümlük alanın 102 dönümünü kapsayan ilk etapta geçen sürede projede yer alacak binaların örneklerinin yapımı tamamlanabildi.
KİPTAŞ Süleymaniye bölgesinde 400 milyon dolar harcayarak çok sayıda binanın mülkiyetini yıllar içinde satın almıştı.
BETON TEPKİSİ
O tarihte maliyeti 2.9 milyar lira olarak açıklanan ve üç yılda tamamlanacağı söylenen birinci etap için yapılan örnek binalar ise çevresi sakinlerinin tepkisine neden olmuştu.
Yeni yapılan binaların bölgenin ruhunu yansıtmadığını ifade eden semt sakinleri “Tarihi yapıları yıkıp betonla yeniden yapmak cinayettir. Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı Süleymaniye’ye ihanet ediliyor” değerlendirmesini yaptı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul'un 4 bölgesinden biri olan Süleymaniye’deki yenileme çalışmaları eğer tamamlanabilirse yeni yapıların yüzde 90'ının konut, yüzde 10'unun ise iş yeri olması planlanıyor. (SÖZCÜ)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...