Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın başında açıklanan aylık enflasyon verileriyle gözler oranlar kadar zam şampiyonlarına da çevriliyor. Gıda başta olmak üzere bazı temel tüketim ürünleri fiyat artış oranlarıyla “zam şampiyonu” unvanını alırken, fiyatı yüzde 48,89 artan karnabahar 2011'in son “zam şampiyonu” oldu.
Bu yılın Ocak ayında kuru soğan yüzde 55,01 oranındaki fiyat artışıyla “zam şampiyonu” olurken, Şubat'ta yüzde 49,58'lik artışla patlıcan, Mart'ta yüzde 29,10'luk artışla ayva, Nisan'da yüzde 17,40'lık artışla etek ve Mayıs'ta yüzde 30,95'lik artışla yurtiçi bir hafta ve daha uzun süreli turlar şampiyonluğunu ilan etti.
Yurtiçi bir hafta ve daha uzun süreli turlar yüzde 45,36 oranındaki fiyat artışıyla Haziran'da da “zam şampiyonu” olurken, Temmuz'da yüzde 58,39'luk artışla sivri biber, Ağustos'ta yüzde 20,47'lik artışla karpuz, Eylül'de yüzde 16,22'lık artışla yumurta, Ekim'de yüzde 40,32'lik artışla kabak ve Kasım'da da yüzde 66,88'lık rekor artışla patlıcan ve son olarak da Aralık'ta yüzde 48,89 fiyat artışıyla karnabahar zam ligini önde kapattı.
Şampiyonların şampiyonu patlıcan
Farklı oranlardaki fiyat artışıyla zam şampiyonu olan ürünler arasında patlıcan, Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 66,88'lik artış oranıyla birinci olurken, yüzde 16,22'lik artışla eylül ayının zam şampiyonu yumurta en düşük artışla zam şampiyonu olan ürün unvanını elde etti. 2011 yılında aylara göre artış oranlarıyla zam şampiyonu olan ürün ve hizmetler şöyle:
Düşük sıcaklık fiyatı yükseltti
Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları ve İşadamları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebze ve meyve fiyatlarındaki fiyat artışının mevsimsellik, talebin fazlası olması ve üretim düşüklüğü nedeniyle yaşandığını söyledi.
Yaz aylarında kış meyvelerinin kış aylarında ise yaz meyvelerinin fiyatlarının artmasının piyasa düzeni bakımından normal olduğunu belirten Tavşan, şöyle konuştu:
“Tarım ürünlerinde fabrikasyon üretimde olduğu gibi üretimi anlık yükseltme ya da kısma imkanınız yok. Bugün halde karnabaharın kilogramı 2,5 liradan satılıyor. Bu önceki aylara göre yüksek bir rakam. Karnabahardaki artışın genel nedeni hava sıcaklığının düşük olması. Bizim için sebze ve meyvelerde temel gıdaların başında kuru soğan, patates ve domates gelir. Ayvadaki ya da karnabahardaki artıştan ziyade önemli olan birçok yemekte kullanılan kuru soğan, patates ve domates gibi ürünlerdeki fiyat artışıdır.”
HÜRRİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...