Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,29, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 0,23 arttığını açıkladı. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 0.1, ÜFE'de ise yüzde 0.2 olacağı yönündeydi.
TÜİK'e göre, Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 9,50, ÜFE'de yüzde 7,90 oldu.
TÜFE enflasyonun beklentini üzerinde gelmesinin sebebi gıda fiyatlarının %1.46 artmasından kaynaklanıyor. Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarının %3 civarında artması, gıda fiyatlarını yukarı çekiyor. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise, geçen aylarda olduğu gibi düşüş devam ediyor.
Giyim fiyatları ise indirimlerle birlikte %8.2 düşmesine rağmen, düşüş miktarı geçen seneki %10’un altında. Bu sene indirimlerin erken başlamasından dolayı, Aralık ayında da giyim fiyatlarında düşüş meydana gelmişti. Son iki aydaki giyim fiyatlarındaki düşüş, geçen seneden daha yüksek olmasına rağmen, Ocak 2009’daki düşüş Ocak 2008’in altında kaldı ve giyim filyatlarında yıllık enflasyonun yükselmesine sebep oldu.
Giyim fiyatlarındaki yıllık yükseliş ise I endeksinin yıllık olarak artmasına sebep oldu. I endeksi aylık olarak %0.54 azalmasına rağmen, yıllık enflasyon %6.97’deb %7.36’ya yükseldi.
TÜFE verilerinde ana harcama gruplarına bakıldığında Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 9,59'uk artış gösterirken bir önceki aya oranla yüzde 0,29'luk artış gösterdi.
Ana harcama gruplarındaki bir diğer düşüş ise eğitimde 0,01 ile gerçekleşirken ev eşyasında da 0,29'luk düşüş yaşandı. Yine ana harcama gruplarında gıda ve alkolsüz içeceklerde 1,46'lık artış gerçekleşti.
Ocak ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, çekirdek enflasyon yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,59 artarken, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise 0,18 geriledi.
Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0,23 artarken, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,35 azaldı. Enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,35 azaldı. Ayrıca, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,24, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyonda da yüzde 0,19 arttı.
Enerji hariç ve alkollü içkiler ve tütün ürünleri, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,50, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve alkollü içkiler,tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,46, enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç fiyatlarda yüzde 0,54 azalış meydana geldi.
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü: "Enflasyonun beklentilerin hafif üzerinde gelmesinin veya çekirdek enflasyonun yıllık olarak yükselmesinin Merkez Bankası'nın para politikası duruşunu değiştirecek nitelikte olduğunu sanmıyoruz. Özellikle çekirdek enflasyondaki yükseliş, giyim fiyatlarındaki aylık kaymadan kaynaklandığı dikkate alınacaktır. Dövizden geçişkenliğin bazı kalemlerde artmış olmasına rağmen, topluca bakıldığında halen geçtiğimiz dönemlere göre az olduğu da söylenebilir."
Fortis Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: "Enflasyon rakamlarında sürpriz yok. Ancak çekirdek göstergenin yılsonu hedefi olan yüzde 6.5 ile uyumlu gitmesi önemli. Bunun için de ana eğilim olarak yüzde 7'nin altına düşmesi gerekiyor. Oysa 7.4'e çıkıyor. Bununu nedeni, otomotive yapılan zamların olması. Merkez Bankası, bu verilerin ardından faiz indirimine devam edecek. Zaten 'indirimleri öne aldım' demişti. İndirimlerin yavaşlayarak süreceğini söylemişti. Bu veriler destekliyor. Tam olarak ne kadar indirim yapacağını bilmek zor ama ölçülü olarak yapmaya devam edecek. 1-2 ay içinde de bitecek."
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren: "Genel olarak şaşırtıcı bir enflasyon verisi değil. Çekirdek göstergelerde düşüş eğilimi güçlenerek devam ediyor, tek bir gösterge haricinde. Bu olumlu ve ayrıca önümüzdeki dönem için Merkez Bankası faiz indirim politikasını destekleyici bir veri. Sürpriz tarafı ise daha çok yıl başında yapılan fiyat ayarlamalarının ve gecikmeli kur etkisinin devam etmesi ile ilişkili. Sektörel bazda genelde yılbaşlarında yapılan tek defalık fiyat ayarlamaları olabiliyor.
Nitekim eğlence tarafında bir defalık etkiler ve gecikmeli kur etkisi belirleyici olmuş gibi görünüyor. Faiz indirimlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Buradaki tek risk maliye politikası ve IMF programına dair belirsizlikler. Merkez Bankası'nın bu konuda ne kadar rahat hissettiğine bağlı olarak faiz indirimlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Şubatta olağanüstü bir gelişme olmaz ise 50 baz puanlık indirim öngörümüzü koruyoruz, ama söz konusu belirsizliklerin sürmesi halinde daha düşük bir indirim de bizi şaşırtmaz."
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert: "Konut ve ulaştırmadaki artışlar dikkat çekici; özellikle petrol fiyatlarının düştüğü bir ortamda ulaştırmadaki bu artışın detaylarını görmemiz gerekiyor. Bunun dışında çekirdek enflasyon (I Endeksi: enerji gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç) ise bir önceki ayki yüzde 6.97 seviyesinden yeniden yüzde 7.36 seviyesine yükselmiş. Merkez Bankası önümüzdeki süreçte de gevşek para politikasını sürdürecektir. Ancak, enflasyonun yüzde 6-7 seviyelerinde aşağı yönlü direnç göstereceğini hesaplıyoruz ki bu, ilerleyen süreçte Merkez Bankası'nın manevra kabiliyetini düşebilir. Yine de o sürece gelene kadar Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyoruz. Politika faizlerinin yıl içinde yüzde 11'e kadar gerileyeceğini düşünüyoruz."
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |