ABD Başkan Adayı 77 yaşındaki Trump'ın Iowa ve New Hampshire'daki Cumhuriyetçi ön seçimlerde kazandığı zaferler, bazı anketlerde Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde ön sıralarda yer almasının ardından Tokyo, son haftalarda Trump'a yakın kişilerle iletişim kurma girişimlerini hızlandırdı.
Reuters'ta yer alan habere göre Amerika'nın Asya'daki en yakın müttefiki Japonya'nın ABD Başkan Adayı Donald Trump'a bir mesaj göndermeye çalışıyor. Japonya, "Çin ile yıllardır süren kolektif çabaları alt üst edebilecek bir anlaşma yapmaya çalışmayın. Pekin'e gidin ve bölgenin kırılgan barışını riske atın" mesajı verdi.
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan altı yetkili Reuters'a Tokyo'nun endişe listesinin başında, Trump'ın yeniden iktidara gelmesi durumunda, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında, Yedi Grup (G7) zengin ulusunun Çin'e karşı koymaya yönelik son çabalarını baltalayabilecek bir tür ticaret veya güvenlik anlaşması isteyebileceğinin yer aldığını belirtti.
2019 yılında Pekin'le bir ticaret anlaşması imzalayan ve daha sonra süresi dolan Trump, 2024 adaylığı kampanyası sırasında Çin ile herhangi bir potansiyel anlaşmadan bahsetmedi.
Japon yetkililer, Trump'ın planları hakkında spesifik bir bilgilerinin olmadığını ancak endişelerini Trump'ın 2017-2021 döneminde çok taraflı işbirliklerinden kaçındığı, Çin'in Şi Cinping gibi otoriter liderlerle ilişkilerini savunduğu kamuya açık yorumlarına ve eylemlerine dayandırdıklarını söyledi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile nükleer anlaşmaya varmak için çabaladı ve başarısız oldu.
İki Japon Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Trump'ın Çin'le bir anlaşma yapmak amacıyla ABD'nin yakındaki Tayvan'a verdiği desteği zayıflatmaya hazır olabileceğinden korktuklarını söyledi. Böyle bir hareketin Tayvan'ı iddia eden ve adayı güç kullanarak ele geçirmeyi göz ardı etmeyen Pekin'i cesaretlendirebileceğini söylediler.
Trump'ın bir yardımcısı Reuters'e, Trump ile Japon yetkililer arasında yakın zamanda herhangi bir görüşme yapılmadığını belirtti.
''TAYVAN TÜM ÇİP İŞİMİZİ ALDI''
Temmuz 2023'te Fox News'a verdiği bir röportajda, eğer Çin ile savaşa girmek anlamına geliyorsa ABD'nin Tayvan'ı savunmaya yardım etmesi gerekip gerekmediği sorulduğunda Trump şunları söyledi: "Bu soruyu yanıtlarsam, bu beni müzakerelerde çok kötü bir duruma sokacaktır. Tayvan tüm çip işimizi aldı. Eskiden kendi çiplerimizi yapıyorduk. Artık bunlar Tayvan'da üretiliyor."
Altı Japon yetkiliye göre Tokyo ayrıca Trump'ın Japonya'yı çeliğe gümrük vergisi gibi korumacı ticaret önlemleriyle tekrar vurabileceğinden ve ABD güçlerinin ülkede konuşlandırılmasının maliyetine yönelik daha fazla ödeme yapması yönündeki talepleri yeniden canlandırabileceğinden endişe ediyor.
Japonya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "ABD başkanlık seçimlerini büyük bir ilgiyle izlediğini" belirtirken, ABD'nin ABD-Japonya ittifakına iki partili bağlılığına da dikkat çekti.
Çin ve Tayvan Dışişleri Bakanlıkları, seçimin sonucu ne olursa olsun ABD ile yakın çalışacaklarını söylediler.
Merhum Japonya başbakanı Shinzo Abe, 2016'daki zaferinden sonra Trump ile görüşen ilk yabancı lider olmuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...