Enerji sektöründe tutmayan vaatlerden birisi de kayıp-kaçak elektrik ile mücadele oldu. Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 10'undan fazlası kayıp-kaçak oluyor ve bunun mesken elektrik birim fiyatı üzerinden yıllık maliyeti ortalama 11 milyar TL'yi buluyor. Vergiler ve diğer kalemler de eklenince kaçak elektriğin faturası 22 milyar TL'ye ulaşırken, bunlar vatandaşın faturalarına “kayıp-kaçak bedeli” olarak yansıtılıyor.
SANAYİ BİRİNCİ SIRADA
Türkiye'de özelleştirilmiş 21 dağıtım bölgesindeki 15 şirket aydınlatma, tarımsal sulama, mesken, ticarethane ve sanayi tüketicilerine elektrik dağıtımı gerçekleştiriyor. Faturalanan toplam tüketimin tüketici türüne göre dağılımına bakıldığında 2020 yılında sanayi yüzde 42.74 ile birinci sırada yer alırken, onu yüzde 25.76 ile mesken takip ediyor. Ticarethane tüketimi yüzde 24.69 olurken, tarımsal sulama yüzde 4.63 ve aydınlatma yüzde 2.18 oldu. Dağıtım seviyesinden tüketilen elektrik 177.36 teravatsaat (TWH) olurken, iletim seviyesinde tüketim 56.05 TWh seviyesinde gerçekleşti. Başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere büyük tüketiciler, dağıtım hattından değil doğrudan iletim hattından elektrik alıyor ve bu da dağıtım şirketinin sorumluluğunda bulunuyor.
KAYNAK AÇIKLANMIYOR
Kayıp-kaçak oranlarının hangi tüketici ve hattan gerçekleştiği yetkili kurumlar tarafından belirtilmiyor. Bu nedenle kaçağın esas kaynağının meskenler mi yoksa sanayi tesisleri mi olduğu tam olarak bilinmiyor.
SÖZCÜ'nün yaptığı hesaplamalara göre, Türkiye'deki kaçak elektrik miktarı 2020'de 23.067.120.000 kilovatsaati (kWh) buldu. Tüm bu kaçak elektrik meskenlerde gerçekleşmiş olsa, kWh birim fiyatı 47.43 kuruş olduğundan 11 milyar TL'lik kayıp ortaya çıkıyor.
TRT payı, enerji fonu, dağıtım bedeli ve KDV gibi giderler de eklendiğinde bu rakam 22 milyar TL'ye yaklaşıyor.
Kaçağın kaynağı açıklansa ve sanayi, ticarethane gibi diğer türlerde hesaplama yapılabilse, bu rakam aşağı veya yukarı yönlü değişebilir. Ancak sonuç ne olursa olsun, engellenmeyen kayıp-kaçak elektrik nedeniyle vatandaşlar milyarlarca TL'lik ek fatura ödemek zorunda kalıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...