Türk kahvesinden filtre kahveye dünya üzerinde bulunan çeşitli kahve çeşitlerinin tüketimi kişilerin ağız tatlarına göre değişiklik gösteriyor.
Hemen hemen herkesin günde en az 1 fincan tükettiği kahve, her bakımdan yararlı kabul edilen bir ürün.
Ancak göz ardı edilmiş bazı gerçekler kahvenin sanıldığı kadar faydalı olmadığını ve bazı yan etkileri olabileceğini işaret ediyor.
KAHVE VÜCUDUMUZU NASIL ETKİLİYOR?
TIRNAK
Çok fazla kahve içmek, kendinizi gergin hissetmenize ek olarak demir emiliminizi engelleyerek kansızlığa neden olabilir. Oldukça yaygın olan bu durum, vücudunuzun dokularına oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin miktarını etkiler, dolayısıyla kendinizi zayıf ve yorgun hissetmenize neden olur.
Düşük enerjinin yanı sıra anemi tırnaklarınızın görünümünü de etkileyerek tırnak ayçalarınızın (lanula) daha az görünür hale gelmesine ve hatta kaybolmasına neden olabilir.
MİDE
Çok fazla kahve içmenin tuvalete daha sık gitmenize neden olduğunu hissettiyseniz, bunun aslında bilimsel bir açıklaması var. Kahve asidik olduğundan mide zarını tahriş eder ve kramplara neden olur, bu da ishale neden olabilir.
Kafeinsiz içseniz bile bu hoş olmayan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kafein alımınıza dikkat etmeniz ve daha az asitli kahve çeşitlerini tercih etmeniz daha iyi olabilir.
BAŞ
Her ne kadar pek çok kişi sıcak bir fincan kahvenin baş ağrısını dindireceğini söylese de aslında durum pek de öyle değil. Kafein daha sık idrara çıkmanıza neden olur, bu da vücudunuzun hafifçe susuz kalmasına ve baş ağrısına neden olabilir.
Günde yaklaşık dört fincan demlenmiş kahve, sağlıklı insanlar için güvenli miktarda kafein olarak kabul edilse de çok fazla kafein almak ağrılı migrene neden olabilir.
CİLT
Kahve cildinizi zararlı serbest radikallerden koruyan antioksidanlar açısından zengin olsa da, çok fazla içmek hücrelerinizdeki kolajeni azaltabilir.
Kolajen dolgun ve genç bir cilt elde etmek için hayati önem taşıdığından, çok fazla kafein tüketmek cildinizin daha az elastik olmasına ve ince çizgilere ve kırışıklıklara karşı daha savunmasız olmasına neden olabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...