Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011'de "çılgın proje" olarak kamuoyuna duyurduğu, İstanbul'u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul artık ete kemiğe bürünüyor.
Üniversitelerden 200'e yakın uzman ekiple, 33 bilim dalında yürütülen çalışma sonucu hazırlanan dev proje tamamlandığında İstanbul’un çehresi değişecek.
BOĞAZDA TRAFİK SON BULACAK
Türkiye’ye ekonomik anlamda önemli katkılar sağlayacak. Büyük bir heyecanla beklenen Kanal İstanbul ile Boğazdaki gemi trafiği de büyük oranda rahatlayacak.
Boğaz emniyetli hale gelecek.
Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek Kanal İstanbul'un en dar yeri 360, en geniş yeri 775 metre, taban genişliği ise minimum 275 metre olacak.
Küçükçekmece Gölü Sazlıdere koridorunda yapılacak olan Kanal İstanbul'un toplam uzunluğu 45 kilometre, taban derinliği 275 metre, derinliği ise yaklaşık 21 metre.
MARMARA İLE KARADENİZ'İ BAĞLAYACAK
Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak Kanal İstanbul üzerinde 6 karayolu köprüsü inşa edilecek. Bu köprülerden ilki, Başakşehir-Nakkaş kesimindeki Sazlıdere geçişini sağlayacak. 8 şeritli Sazlıdere Köprüsü'nün viyadükleriyle toplam uzunluğu 860 metre, ana açıklığı 440 metre, kulelerinin yüksekliği ise 196 metre olacak.
İlerleyen aşamalarda diğer köprülerin yapımına da başlanacak. Florya - Avcılar E-5, TEM Ispartakule Viyadüğü, Eski Edirne Asfaltı, Kuzey Marmara Otoyolu, Germe-Kızılcaali yolu olmak üzere toplamda 6 köprü, hattın erişilebilirliğini arttıracak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...