"Kök Hücre Nakli Sonrası Kanseri Yenen Kadınlarda Gebelik Sonuçları" araştırması, "European Review for Medical and Pharmacological Sciences" isimli uluslararası hakemli bilimsel dergide yayımlandı.
Araştırmadan elde edilen bulgulara ilişkin açıklamalarda bulunan Dünya Aferez Birliği Başkanı ve Transplantasyon ve Hücresel Tedaviler Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, klinik araştırmanın kök hücre naklinin ardından kan, lenf bezi ve kemik iliği kanserini yenen doğurganlık çağındaki 86 kadın hastayla gerçekleştirildiğini anlattı.
Çalışmayla bu durumdaki kadın hastaların doğurganlık oranı, doğurganlıklarına etki eden faktörler, gebelik süreci ve doğum sonrası bebekle ilgili bir sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarını incelemeyi amaçladıklarını belirten Altuntaş, şu bilgileri paylaştı:
"Otolog nakil' dediğimiz kişinin kendinden yapılan kök hücre nakli sonrası gebe kalma oranlarının 'allojenik nakil' denilen kardeş, akraba, akraba dışı başka kişilerden yapılan nakillere göre daha yüksek olduğunu saptadık. Yani gebe kalan hastaların yüzde 86'sının otolog kök hücre nakilleri, yüzde 14'ünün allojenik kök hücre nakli olduğunu tespit ettik."
LENF BEZİ ATLATANLARDA HAMİLE KALMA ORANI DAHA YÜKSEK
Prof. Dr. Altuntaş, kan ve kemik iliği kanserlerine göre lenf bezi kanseri hastalarda gebe kalma oranlarını daha yüksek saptadıklarını belirterek, "Gebe kalan kadınların yüzde 57'sini 'Hodgkin lenfoma' hastaları oluşturuyor. Hodgkin lenfomalı hastalar, kanseri yendikten, kök hücre nakli olduktan sonra dahi gebe kalıp çocuk sahibi olabiliyorlar. Hatta birden fazla çocuk sahibi olabildiklerini de tespit ettik." ifadesini kullandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...